Prijava

Vaša prijava

Pogledajte dvije zanimljive izložbe – ‘moderne’ turopoljske podgutnice te što mladima predstavlja obitelj

['izložba', 'izložba fotografija', 'turistička zajednica grada velike gorice', 'tzvg', 'učenici', 'Velika Gorica']

U prostoru Centra za posjetitelje, u sklopu Turističke zajednice grada Velike Gorice, otvorene su dvije izložbe kojima su se u ovogodišnju manifestaciju “Mjesec mladih i obitelji” uključili velikogorički studenti i učenici. Prvom izložbom izložene su fotografije učenika kojima se prikazuje simbolika obitelji te što je obitelj u njihovim očima. Druga izložba vezana je uz turopoljsku tradiciju, a u suradnji s projektom “Zelena optika” pod nazivom “Naša podgutnica” možete pogledati ručno rađene bedževe koji su izrađeni od leća naočala.

Izložbe možete pogledati sve do kraja svibnja u prostoru Centra za posjetitelje svakim radnim danom od 8 do 16 sati.

Foto: Turistička zajednica grada Velike Gorice (J. Škof)

Profesorica Osnovne škole Eugen Kvaternik Nataša Čurić osmislila je izložbu fotografija, a pojasnila nam je kako je ideja izložbe pokazati na koji način djeca gledaju na obitelj, a s obzirom na to da svi imaju dostupne mobitele profesorica im je zadala zadatak da viziju obitelji preko fotoobjektiva prenesu u fotografiju.

Fotografije su izradile učenici od 5. do 5. razreda, a uglavnom su to članovi Učeničke zadruge “Eugen” koja djeluje u školi od prošle godine. Iza nas je dosta projekata, a sada smo po prvi put uključeni i u ovakvu manifestaciju. S obzirom na to da su dobili zadatak da se kreativno izraze, mnogi učenici su se vrlo rado odazvali, pojašnjava nam profesorica.

Želja izložbe je ukazati na to kako djeca vide obitelj, a zanimljivo je za primijetiti kako n itko nije fotografirao nekakve skupe predmete, materiju, već svoju svakodnevicu koja simbolizira obitelj. S jedne strane, pojedinim učenicima se to na prvu činilo zahtjevno jer je glavni zadatak bio pronaći predmet koji simbolizira obitelj, a ne fotografirati svoje članove obitelji što bi bilo poprilično jednostavno. Učenik Erik Leder, koji je svojom fotografijom osvojio treće mjesto, nam je čak otkrio kako mu je trebalo neko vrijeme da nagovori obitelj na sudjelovanje i da pronađe pravi motiv fotografije, no sada je, zajedno s obitelji, nakon osvojenog trećeg mjesta doista oduševljen, dodaje profesorica Čurić koja nam pojašnjava kako Učenička zadruga “Eugen” već neko vrijeme surađuje s Turističkom zajednicom no prvi put imaju priliku organizirati ovako nešto.

Pobjednička fotografija izložbe pokazuje kapljicu vode, a trava u pozadini simbolično pokazuje tugu, a želi prenijeti značenje obitelji kao glavnog izvora sreće.

Drago mi je da smo povodom naše nove manifestacije “Mjeseca mladih i obitelji” u Velikoj Gorici potaknuli osnovnoškolce, srednjoškolce i studente da se uključe u manifestaciju. U suradnji s njima otvorili smo dvije izložbe. Jednoj izložbi tema je obitelj, a pobjednička fotografija poručuje da je “obitelj kapljica sreće”. Ta fotografija će biti izrađena kao razglednica Turističke zajednice grada Velike Gorice, govori nam direktorica Turističke zajednice grada Velike Gorice Maja Toth.

 

Objava Pogledajte dvije zanimljive izložbe – ‘moderne’ turopoljske podgutnice te što mladima predstavlja obitelj pojavila se prvi puta na V'Gradu.


Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike