Prijava

Vaša prijava

Zagrebačka županija je turistička hit destinacija, sada je i u borbi za certifikatom “Green Destinations”

['turistička zajednica zagrebačke županije']

Turistička zajednica Zagrebačke županije organizirala je stručni skup gdje je predstavljen novi strateški smjer destinacije s naglaskom na pripremu za certificiranje prema Green Destinations modelu. Riječ je o sveobuhvatnom projektu i procesu istaknute međunarodne organizacije Green Destinations, a s obzirom na veličinu destinacije i složenost samog projekta i procesa certificiranja, rezultati se očekuju u prvoj polovici 2024. godine, navodi se u priopćenju Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Turistička zajednica Zagrebačke županije

Fokus prema održivosti i održivom razvoju turizma više nije samo slovo na papiru nego postaje strateški i operativni imperativ svake destinacije. Više nije pitanje želimo li mijenjati našu turističku ponudu već je pitanje koliko ju brzo možemo promijeniti. Zagrebačka županija upravo je s tim ciljem ušla u proces certificiranja kako bi i formalno postala održiva i zelena destinacija.

Završili smo fazu pripreme za proces certificiranja i sada nam slijedi sam proces certificiranja u koji ćemo uključiti sve relevantne dionike razvoja turizma destinacije. U prvoj fazi smo proveli istraživanje o spremnosti dionika za proces certificiranja i primjenu održivih praksi poslovanja, a nakon čega nam slijedi edukacija dionika, opsežna  priprema ostale potrebne dokumentacije, te smo svjesni činjenice kako je pred nama puno posla. Što nam je cilj? Već iduće godine biti proglašeni najvećom certificiranom regijom održivog turizma u Hrvatskoj od međunarodno priznate organizacije Green Destinations. Želimo kroz naš rad uključiti sve dionike, postaviti visoki standard smjera razvoja održivog turizma kojeg vodimo unatrag četiri godine, izjavila je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Turistička zajednica Zagrebačke županije

Green Destinations je globalna neprofitna organizacija sa sjedištem u Nizozemskoj. Riječ je o organizaciji čiji je cilj unaprijediti održivi razvoj destinacija i dionika turizma te promovirati njihovu prepoznatljivost na globalnoj razini. Razvija održiv i odgovoran turizam prema načelima Ujedinjenih naroda i ciljevima Globalnog vijeća za održivi turizma (GSTC). Uživa iznimno visoku prepoznatljivost kvalitete od strane partnera i putnika širom svijeta. Green Destinations organizacija surađuje s preko 400 destinacija te je prisutna u više od 90 zemalja diljem svijeta. Svi modeli unaprjeđenje održivog razvoja turizma za kroz se svojim djelovanjem zalaže Green Destinations su usmjereni prema jačanju konkurentnosti destinacije.

Cilj održivog razvoja turizma je stvoriti pozitivan i obostrano koristan odnos između turista, lokalne zajednice i prostora u kojem se turistička aktivnost odvija. Upravo Green Destinations kroz primjenu praksi održivog upravljanja nastoji pomoći destinacijama u brizi za okoliš, očuvanje kulturnih dobara, postizanje ekonomske održivosti i koristi za lokalno stanovništvo prije svega kroz zadovoljstvo razvojem turizma u destinaciji. Transformacija prema održivom upravljanju turističke destinacije traje i ne događa se preko noći te uključuje sve dionike razvoja turizma naglasila je doc. dr. sc. Katarina Miličević, direktorica Tourism Lab-a – ekskluzivnog zastupnika Green Destinations-a u Hrvatskoj.

Moramo postati svjesni činjenice da društvo u kojem živimo dugoročno nije održivo i da pitanje efikasnosti i učinkovitosti ili pak borbe i prilagodbe na klimatske promjene ne podrazumijeva samo sektor energetike već sve sektore, pa tako i turističko gospodarstvo. Promjene se moraju događati u svim sektorima, na svim razinama i po mogućnosti sinkronizirano. Komunicirati je važno, jer komuniciranjem promičemo ideju i mijenjamo svijest. No potrebni su nam projekti poput ovoga. Više ambicije, visoko postavljeni ciljevi i rad na terenu. Ovo je priča koja se tiče svakoga od nas. Ne podcjenjujemo promjenu koja se događa, jer Hrvatska je turistička zemlja i ako nećemo pratiti, ako ništa drugo onda zahtjeve naših gostiju, prije ili kasnije osjetit ćemo to na godišnjim evaluacijama posjeta. dodala je Ivana Belić, voditeljica strateških komunikacija Regionalne energetsko – klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske koja je ujedno i moderirala skupom.

Rezultati provedenog istraživanja na uzorku dionika razvoja turizma Zagrebačke županije ukazuju da je percepcija ispitanika o primjeni certifikata održivog razvoja pozitivna što je preduvjet za uspješno certificiranje destinacije. Naime, preko 70% ispitanika smatra da certificiranje, tj. primjena certifikata održivog razvoja kao što je Green Destinations utječe na prepoznatljivost destinacije, sinergijski učinak dionika u destinaciji te privlačenje gostiju više platežne moći. Gotovo 2/3 ispitanika (63%) je izrazilo spremnost za sudjelovanjem u implementaciji certifikata održivog razvoja turizma na vlastito poslovanje. Rezultati su to koje je pokazalo istraživanje Tourism Lab-a, ekskluzivnog zastupnika Green Destinations-a u Hrvatskoj. Potrebno je stoga uključiti sve dionike, uložiti veliki trud u suradnju s lokalnim stanovništvom te ih osvijestiti i educirati. Turistička zajednica Zagrebačke županije uložit će maksimalne napore u sljedećoj godini kako bi zadovoljila sve kriterije za dobivanje Green Destinations certifikata. Certificiranje po modelu Green Destinations je proces koji traje i zahtijeva kontinuirano praćenje te rad, ali je riječ i o alatu koji pruža evaluaciju i poboljšanje kada je riječ o održivom upravljanju destinacijom. Primjenom ovih načela i suradnjom može se pridonijeti razvoju održivije i odgovornije turističke industrije, zaključila je na kraju skupa direktorica Alilović.

Objava Zagrebačka županija je turistička hit destinacija, sada je i u borbi za certifikatom “Green Destinations” pojavila se prvi puta na V'Gradu.