Prijava

Vaša prijava

Jeste li dobili testni SMS? U tijeku je testiranje sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama

[]

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) prvi put je u stvarnim uvjetima testiran u subotu slanjem SMS poruke svim korisnicima domaćih mobilnih mreža, kao i onima u roamingu.

SRUUK je uveden s ciljem pravovremenog obavještavanja o kriznoj situaciji, ali i uputama za postupanje u ugroženom području putem mobitela i drugih modernih tehnologija.

Testne poruke će slati HT, A1 i Telemach. A SMS poruka pošiljatelja HR112ALERT će biti sljedećeg sadržaja: „Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK“.

Testiranje sustava počinje u 9 sati slanjem SMS poruke korisnicima mobitela na području Vukovarsko-srijemske županije. Nastavlja se u 10 sati za korisnike s područja Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije te u 10.30 za one iz Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Korisnici s područja Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije testnu SMS poruku dobit će od 11 sati, dok će pola sata kasnije, testiranje početi u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji.

Za građane Zagreba slanje SMS poruka počinje u 12 sati, a testiranje će završiti u 13 sati slanjem SMS poruke korisnicima mobitela s područja Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, doznaje se u Civilnoj zaštiti.

Dodaju da se zbog testiranja SRUUK-a ove subote iznimno neće provoditi redovno mjesečno ispitivanje ispravnosti sirena i sustava za uzbunjivanje korištenjem znaka „prestanak opasnosti”.

Objava Jeste li dobili testni SMS? U tijeku je testiranje sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama pojavila se prvi puta na V'Gradu.