Prijava

Vaša prijava

Pitali smo stožer očekuju li se poplave na goričkom području, pune se vreće s pijeskom

[]

S obzirom na brojen upite zabrinutih čitatelja – hoće li Oteretni kanal Sava – Odra poplaviti okolna naselja Petrovinu, Gradiće i Kuče, kontaktirali smo Stožer civilne zaštite Grada Velike Gorice koji je u neprekidnom kontaktu s Hrvatskim vodama te svim mjesnim odborima u naseljima koja se nalaze u blizini kanala.

Vrhunac vodenog vala u zakašnjenju je oko sat vremena

Kako nam govori načelnik Jakov Sivrić, razloga za paniku nema. Vrhunac vodenog vala koji je najavljen za 18 sati trenutno je u zakašnjenju, no prema prognozama iz Slovenije, on ne bi trebao biti toliko velik da preplavi velikogoričke kanale. Vrhunac vodenog vala, zbog zakašnjenja, očekuje se sa zakašnjenjem od nekih sat vremena, a tek kada val dođe, znat će se točna procjena.

Svi su u pripravnosti i pune se vreće s pijeskom

Još jednom, načelnik stožer naglašava kako će svi građani biti na vrijeme obaviješteni ukoliko se mjere pripravnosti podižu na višu razinu, no trenutno se poduzimaju sve redovne mjere u svrhu obrane od poplava.

– Trenutno punimo vreće s pijeskom i šaljemo ih na sve kritične punktove. U stalnom smo kontaktu s mjesnim odborima i zaista sam zadovoljan komunikacijom koja će osigurati da na vrijeme reagiramo. Ukoliko vrhunac vala bude slabiji, nema razloga za brigu i neće doći do poplava na našem području. Cijeli dan obilazimo sve kritične točke i koliko vidimo, sve je za sada onako kako je i planirano, poručio je načelnik Sivrić.

Oglasio se i Grad Velika Gorica, razina vodostaja stagnira

Situacija na velikogoričkom području zasad je pod kontrolom. Pojačan je dotok vode u oteretni kanal Sava – Odra zbog čega Hrvatske vode na cestovnim prilazima kanalu planiraju ojačanje zečjih nasipa i postavljanje dodatnih vreća prijeskom prema potrebi.

Razina vodostaja na mjernim postajama na ulazu u zagrebačko područje (Podsused, Preljev Jankomir) zadnja dva sata stagnira. Nizvodno na mjernoj postaji Rugvica i dalje je u porastu (787 cm u 19 sati), što je još uvijek 2 metra niže od maksimalnog vodostaja iz 2010. godine.

Zbog prelijevanja vode iz Save u oteretni kanal Sava – Odra od jučer u 18:00 sati zatvoreni su svi cestovni prijelazi kroz kanal. Obilazak za mjesta Lukavec i Petrovina Turopoljska, te za mjesta Markuševec Turopoljski i dalje na jug je preko mosta na državnoj cesti D31 u Kušancu, te servisnom cestom uz lateralni kanal.

Kako su objavile dana Hrvatske vode, obilne količine oborine reda veličine do 200 mm koje su pale tijekom jučerašnjeg dana uz već otprije akumulirane oborine na slivovima rijeke Save, Drave i Mure u Austriji i Sloveniji uzrokovale su daljnji značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save kako u Sloveniji i Austriji, tako i u Hrvatskoj.

Rijeka Sava

Tijekom proteklog dana i noći iz Slovenije se formirao veliki vodni val rijeke Save. Trenutni protok rijeke Save 5.8.2023. u 10:00 sati na ulaznom profilu iz Slovenije u Hrvatsku iznosi oko 3.400 m3/s, s tim da se maksimalni protok očekuje na razini 3.500 m3/s danas u poslijepodnevnim satima.

Trenutno je najveća ugroza od savskih voda na najnižim dijelovima na području općine Brdovec.

Objava Pitali smo stožer očekuju li se poplave na goričkom području, pune se vreće s pijeskom pojavila se prvi puta na V'Gradu.