Prijava

Vaša prijava

Europska nagrada za poduzetništvo 2023: Zagrebačka županija na putu prema uspjehu

[]

Zagrebačka županija s projektom „Modernizacija i poboljšanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ prošla je nacionalnu razinu natjecanja i bit će hrvatski kandidat za dodjelu nagrade European Enterprise Promotion Awards za 2023. godinu (EEPA 2023).

Europska nagrada za promicanje poduzetništva dodjeljuje se od 2006. godine te se njome potiče izvrsnost malog poduzetništva na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Ciljevi nagrade su priznavanje uspješnih aktivnosti i inicijativa za promicanje poduzetništva, izlaganje i dijeljenje primjera najbolje politike i primjera poduzetništva te povećanja svijesti o ulozi poduzetnika u europskom društvu.

U natječaju za dodjelu EEPA 2023. nagrade sudjeluje 27 država članica Europske unije i zemlje pridružene COSME programu. Kandidati se svojim projektima/inicijativama natječu za EEPA 2023. nagradu u jednoj od ukupno šest kategorija natjecanja: 1) Promicanje poduzetničkog duha, 2) Ulaganje u poduzetničke vještine, 3) Potpora digitalnoj tranziciji, 4) Poboljšanje poslovnog okruženja i potpora internacionalizaciji poslovanja, 5) Podupiranje održive tranzicije i 6) Odgovorno i uključivo poduzetništvo.

Natjecanje za EEPA 2023 odvija se u dvije faze. U prvoj fazi – nacionalna razina, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem Odbora za vrednovanje i odabir projekata, odabire prema propisanim EU kriterijima, dva projekta iz dvije različite kategorije, koje dalje prijavljuje na EU razinu. U drugoj fazi – europska razina, Europska komisija odabire članove Europskoga žirija koji vrši odabir na EU razini.

Zagrebačka županija ovogodišnji je nacionalni kandidat u kategoriji Podupiranje održive tranzicije. Kroz projekt „Modernizacija i poboljšanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“, koji je pripremila Razvojna agencija Zagrebačke županije, približen je način funkcioniranja Distributivnog centra za voće i povrće Zagrebačke županije čije je poslovanje rezultiralo modernizacijom i povećanjem konkurentnosti malih poljoprivrednih gospodarstva.

Nemogućnost skladištenja proizvoda po povoljnoj cijeni te plasman proizvoda tijekom cijele godine u velike trgovačke lance bili su izazovi s kojima su se nosili mali poljoprivredni proizvođači. Zagrebačka županija odlučila se na jedinstven projekt u državi-gradnju prve ULO hladnjače koja nije u vlasništvu trgovaca. 23 proizvođača osigurala su plasman u velike trgovačke lance, čak i u vrijeme pandemije.

Zahvaljujući najsuvremenijim uvjetima skladištenja djeca u školama i stanovnici jedu zdravo i domaće tijekom cijele godine s naglaskom na ekološke proizvode. OPG-ovi opstaju, mladi ostaju na selu, nova radna mjesta se otvaraju, a okoliš se čuva. Inicijativa je inspirativna što dokazuje interes drugih županija u RH za implementacijom ovakvog projekta. Dugoročni pozitivan učinak ove inicijative očituje se primjeru dobre prakse te povećanju konkurentnosti malog poljoprivrednika.

„Dajemo sve od sebe da Zagrebačka županija bude predvodnica moderne, ekološke, održive i konkurentne poljoprivrede. Osim izgradnje Distributivnog centra i suvremene ULO hladnjače, niz godina izdašnim bespovratnim potporama podupiremo naše poljoprivrednike širokim spektrom potpora – od nabave opreme, preko potpore za okrupnjavanje poljoprivrednog i šumskog zemljišta, premije osiguranja, ugradnje solarnih elektrana na gospodarske objekte pa do edukacija“, rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović, izrazivši ponos što je projekt Zagrebačke županije prepoznat na nacionalnoj razini i nominiran za europsku nagradu.

Svečanost proglašenja pobjednika, odnosno dodjele EEPA 2023 nagrada, održati će se u studenom 2023. u Bilbau u Baskiji (Španjolska) u okviru višednevne godišnje Skupštine malog i srednjeg poduzetništva, koja se svake godine, u organizaciji Europske komisije, održava u državi članici koja tog trenutka predsjeda Vijećem Europske unije.

Objava Europska nagrada za poduzetništvo 2023: Zagrebačka županija na putu prema uspjehu pojavila se prvi puta na V'Gradu.