Prijava

Vaša prijava

Mraclinci pozivaju na tradicionalni “sesvetski ogenj” i pečenje kestena

[]

“Na Sesvete navečer, uoči Dušnoga dana, zvonila su zvona i molilo se dugo u noć. Zvonari su se smjenjivali. Onima, koji su se odmarali, bilo je zima. I zakurili su ogenj. Tako je nastao ‘sesvetski ogenj’, jedinstveni događaj i to jedino u Mraclinu. Nije nam poznato da se to događa igdje drugdje. S vremenom se kurilo i v Dolencu i na Obreži, natjecalo se čiji je ogenj veći”, riječi su Stjepana Čunčića prije sedam godina kada je prvi put na portalu Mraclin.hr najavljen sesvetski ogenj.

Riječ je o starom mraclinskom običaju koji je obnovljen 1994. godine, a “u međuvremenu smo mu pridružili i mamac za najmlađe – pečenje kostajna“, navode Mraclinci putem svojeg portala.

Tako će biti i ove sesvetske večeri – “zutra ob šeste vure navečer – na našem “Trgu svetog Vida”, kraj kapele. Sva naturalna sponzorstva – kruta i tekuća – su dobrodošla (ak nema mošta, dobro je i vino, a kostajne prosimo narezati). I ne zaboravimo se u molitvama sjetiti naših pokojnih”, poručuju Mraclinci i pozivaju vas da im se pridružite.

Objava Mraclinci pozivaju na tradicionalni “sesvetski ogenj” i pečenje kestena pojavila se prvi puta na V'Gradu.