Prijava

Vaša prijava

Gastronomsko blago koje se skriva nadomak metropole: predstavljena poučna staza tartufa

['tartufi', 'turistička zajednica zagrebačke županije']

Turistička zajednica Zagrebačke županije je u ponedjeljak, 6. studenog predstavila prvu Poučnu stazu crnih tartufa, projekt koji otvara novo poglavlje u priči o održivom turizmu i lokalnoj gastronomiji.

Tiskovna konferencija održana je u čarobnom okruženju Lugarnice Čardak, a projekt je plod suradnje s lokalnim stanovništvom i institucijama koje su prepoznale potencijal selektivnih oblika turizma i podržale nas u ostvarenju ove ideje. Vizija ove poučne staze je kreiranje iskustva koje će posjetitelje upoznati sa osnovnim informacijama o ovom gastronomskom blagu i metodama njegova branja, istovremeno potičući aktivni turizam i kretanje na otvorenom. Projekt je zamišljen kao interaktivna priča koja vodi posjetitelje kroz različite faze rasta i berbe crnih tartufa, a moguća je organizacija uz pratnju iskusnih vodiča i domaćih pasa tragača.

Foto: Turistička zajednica Zagrebačke županije

“Projekt Poučne staze crnih tartufa u Turopolju nije samo nova turistička atrakcija, već je odraz našeg dubokog strateškog usmjerenja ka održivom turizmu. Posvećeni smo stvaranju turističke ponude koja poštuje i promiče naše prirodne i kulturne resurse, potiče aktivni turizam i uključuje lokalno stanovništvo. Ovaj projekt je plod tog pristupa, gdje svaki korak u lovu na tartufe postaje prilika za učenje o lokalitetu, povijesti i tradiciji Turopolja. Zajedno gradimo turističku destinaciju koja ne samo da privlači posjetitelje, već ih i educira te ih čini dijelom naše priče o održivosti”,  poručila je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Projekt prve Poučne staze crnih tartufa u Turopolju sjajan je primjer uspješne sinergije između mnogobrojnih partnera. Grad Velika Gorica, Hrvatske šume te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondovi Europske unije, zajedno su osigurali da se ovaj projekt odvija u skladu s našom vizijom očuvanja prirode i kulturne baštine. Njihova podrška, bilo financijska ili kroz stručno usmjeravanje, bila je temelj na kojem se inicijativa izgradila, pritom pokazujući snagu i potencijal kolektivnog djelovanja u promicanju selektivnih i održivih oblika turizma.

Foto: Turistička zajednica Zagrebačke županije

“Turopolje je zeleno srce našeg grada, naše Velike Gorice. Izrazito mi je zadovoljstvo što grad, u suradnji s ostalim dionicima projekta , ima priliku sudjelovati i poduprijeti projekt poput ovog koji pozicionira Veliku Goricu kao destinaciju aktivnog odmora uz inovativne turističke proizvode”, rekao je gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Objava Gastronomsko blago koje se skriva nadomak metropole: predstavljena poučna staza tartufa pojavila se prvi puta na V'Gradu.