Prijava

Vaša prijava

Sretan imendan! Danas je Martinje, Dan sv. Martina – svjetionika vjere i blagoslova

[]

U našim krajevima, blagdan Sv. Martina označava jedan od najveselijih trenutaka, obogaćen stoljetnom tradicijom krštenja mladog vina. No, osim što slavimo plodove vinove loze, ovo je i prigoda da se prisjetimo blagog i milosrdnog viteza iz pokrajine Savarije, današnje Mađarske.

Sveti Martin, rođen u Savariji 316. godine, nije bio običan vojnik. Poznat po svojoj dobroti i milosrđu, Martin je napustio vojnu službu kako bi služio višem cilju. Posvetio je godine svog života samostanskom životu u Galiji, u Poitiersu. Nakon toga, postao je biskup grada Toursa, posvećen 370. godine. Njegova smrt 8. studenog 397. godine označava datum koji se danas slavi kao Martinje, u spomen na njegovu ukopanu tijekom ceremonije koja prenosi njegovo nasljeđe.

Martinje nije samo dan za uživanje u mladom vinu i bogatoj trpezi, već i prilika da se sjećamo ovog iznimnog čovjeka. Sveti Martin je prvi svetac koji nije bio mučenik, ali je osvojio svoj liturgijski blagdan, postavši prvi svetac zaštitnik Francuske. Njegova humanost i posvećenost životu u službi drugima ostavili su trajni pečat na vjeru i tradiciju.

Uz to, želimo svima koji danas slave imendan u čast Svetog Martina sretan imendan! Neka vas obasja blagost i ljubaznost poput ovog velikog sveca, a Martinje neka bude trenutak radosti, zajedništva i obilja.

Objava Sretan imendan! Danas je Martinje, Dan sv. Martina – svjetionika vjere i blagoslova pojavila se prvi puta na V'Gradu.