Prijava

Vaša prijava

Jasminka Podlejan predstavlja knjigu kao nastavak projekta “Kak’ je negda bilo”

[]

Dugogodišnja učiteljica u OŠ Pokupsko, Jasminka Podlejan, zajedno sa svojim učenicima od 2016.godine radi na projektu Kak’ je negda bilo. Projekt je to u kojem se njeguje zavičajni govor, u kojem se govori o narodnim običajima i čuva ih se od zaborava. Predstavljanje projekta i knjige možete pogledati u našoj emisiji:

Ovaj školski projekt gostovao je u vrtićima, Srednjoj srukovnoj školi te na Dječjem odjelu Gradske knjižnice, a sada je došlo vrijeme da se radovi izlože na izložbi u POU Velika Gorica. Kao nastavak na projekt Kak’ je negda bilo, nastala je i knjiga Lepi naš k(r)aj u kojoj se nalaze priče i pjesme na kajkavskom narječju, a napisali su ih autoričini učenici.

Učenici tako istražuju svoje kulturno naslijeđe, analiziraju njegovo značenje i važnost te razmatraju različite načine kako se prenosi s generacije na generaciju. Izložbu radova, tim povodom imat ćete priliku pogledati u prostoru Galerije Trumbetaš gdje će u srijedu, 22. studenog biti otvorena izložba “Kak je negda bilo”. 

Nakon otvorenja izložbe, u 18:30 sati održat će se i promocija knjige Jasminke Podlejan “Lepi naš k(r)aj”. Izložba ostaje otvorena do 03. prosinca. Više o cijelom projektu možete pročitati i u našoj prethodnoj objavi ovdje.

Inače, prva promocija knjige održana je u zatvorenom tipu jer je autorica za cilj imala da na promociji bude što više njezinih bivših i sadašnjih učenika koji su neizostavan dio ovoga projekta, odnosno čiji radovi se nalaze u knjizi.

Svaka zemlja ima svoje narodne običaje, koji predstavljaju kulturu nekog naroda i vrlo su važni za njegovu budućnost, a kako navodi Podlejan, redovito se odazivaju na brojne, kako literarne, tako i likovne natječaje na temu kulturne baštine.

Dodaje kako je tijekom svih ovih godina čuvala radove svojih učenika koje je onda objedinila u knjizi koja je nedavno predstavljena. Održane su brojne radionice s djecom i roditeljima, a kroz folklorno stvaralaštvo promovirao se rad s djecom na brojnim natjecanjima.

Projekt ‘Kak je negda bilo’ je predstavljen i izvan matične škole, a održane su radionice u Dječjem vrtiću Ciciban, Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica, na Županijskim aktivima učitelja RN i vjeroučitelja velikogoričkog-odranskog dekanata te u OŠ Eugena Kvaternika, Velika Gorica te na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica.

Objava Jasminka Podlejan predstavlja knjigu kao nastavak projekta “Kak’ je negda bilo” pojavila se prvi puta na V'Gradu.