Prijava

Vaša prijava

Zagrepčanka uplatila osam tisuća eura i poslala tri tisuće vrijedno zlato ‘monahu’ kako bi pronašla partnera i ‘dobila na lotu’

['akarije', 'monag', 'novac', 'prevara', 'prijevara']

Nesretna M.K. je radi lakovjernosti ostala i bez osam tisuća eura i bez zlata vrijednog tri tisuće eura i bez – ‘obećanog’ partnera, brojeva za loto i videoblagoslova patrijarha Porifirija!

Naime, 66-godišnjakinja je nasjela na oglas na stranici ‘Sveti otac Akarije’ gdje osoba koja se predstavlja kao monah Akarije garantira ‘rješavanje ljubavnih problema i spajanje rastavljenih’.

Očajna žena nasjela je na oglas te kontaktirala ‘monaha’. On joj je pak obećao da će pronaći partnera, brojeve za loto te videoblagoslov patrijarha Porifirija uz naravno, ‘simboličnu’ novčanu naknadu. Najprije je tražio 12 tisuća eura, a nakon što je žena rekla kako toliki novac nema, pristao je na osam tisuća eura i ostatak ‘isplate’ u zlatu. Da stvar bude gora, zlato je pripadalo njenoj pokojnoj majci, a trebala ga je naslijediti njena sestrična.

Novac je slala u Srbiju u više navrata, ništa ne sumnjajući, sve dok joj se nije prestao javljati.

– Trebali smo se naći u Zagrebu, ali nije došao, rekao je kako je spriječen radi smrti jedne od monahinja- ispričala je M.K. za Kurir.rs, a prenosi Dnevnik.hr.

Otišla je kući i pokušala ga ponovno kontaktirati, tražeći natrag zlato svoje majke, na što joj je on obećao povrat zlata, ali tek nakon uplate još 400 eura. Kada mu je rekla kako nema novca jer ju je doveo do prosjačkog štapa, blokirao ju je.

-Ne znam ni sama kako, ali ni na kraj pameti mi nije bilo da bi osoba koja se predstavlja kao svećenik mogla biti prevarant, poručila je očajna žena.

Dodaje kako je slučaj prijavljen policiji, no kako ‘ne očekuje’ puno glede rješavanja slučaja jer je novac slala na četiri različita imena.

Lakovjerni lako ostaju bez novca

Prevaranti koji se predstavljaju kao monasi, svećenici ili duhovna osoba često koriste emocionalnu manipulaciju i iskorištavaju duhovna ili religijska uvjerenja žrtava. Oni mogu pristupiti pojedincima uživo, na ulici ili preko interneta, nudeći blagoslove, molitve ili neke “svete” predmete u zamjenu za donacije. Internet je posebno plodno tlo za ovakve prevare, gdje se lažni monasi mogu predstavljati putem društvenih mreža, emailova ili čak na vlastitim web stranicama koje izgledaju autentično.

Znaci Upozorenja

Postoje određeni znakovi koji mogu ukazivati na to da je riječ o prevarantu:

  • Zahtjevi za novac: Pravi monasi rijetko će izravno tražiti novac; njihov pristup obično nije agresivan niti usmjeren na financijsku dobit.
  • Prisutnost na društvenim mrežama: Ako monah aktivno traži donacije na društvenim mrežama ili putem email kampanja, to bi trebalo podići sumnju.
  • Nejasna pripadnost samostanu ili hramu: Ako osoba ne može jasno objasniti svoju pripadnost nekoj duhovnoj zajednici ili nudi neuvjerljive detalje, vjerojatno je riječ o prevari.
  • Pritisak na brzu odluku: Svaki pritisak da se brzo donira novac, često uz obećanja o brzim blagoslovima ili izbjegavanju nesreće, crvena je zastava.

Kako se Zaštititi

Da biste izbjegli gubitak novca na ovakav način, važno je biti skeptičan i provesti nekoliko koraka prije donacije:

  • Istraživanje: Provjerite postoji li samostan ili hram kojeg monah navodi kao svoju bazu. Mnoge vjerske institucije imaju službene web stranice ili kontakte putem kojih možete provjeriti informacije.
  • Zahtjev za transparentnošću: Pravi duhovni vodiči i monasi bit će transparentni oko svojih potreba i načina na koji će donacije biti korištene.
  • Koristite sigurne metode plaćanja: Ako odlučite donirati, koristite sigurne metode plaćanja koje omogućuju praćenje i eventualno osporavanje transakcije.
  • Slušajte svoj instinkt: Ako nešto zvuči predobro da bi bilo istinito ili osjećate da nešto nije u redu, vjerojatno je tako.

U svijetu gdje je sve teže razlikovati istinu od obmane, važno je biti oprezan i ne dopustiti da vjera i duhovnost postanu sredstvo za financijsku prevaru. Informiranost, kritičko razmišljanje i oprez ključni su za zaštitu od gubitka novca.

 

Objava Zagrepčanka uplatila osam tisuća eura i poslala tri tisuće vrijedno zlato ‘monahu’ kako bi pronašla partnera i ‘dobila na lotu’ pojavila se prvi puta na V'Gradu.