Prijava

Vaša prijava

Gotovo tisuću eksponata na izložbi malih životinja

['Društvo za uzgoj i zaštitu malih životinja „Velika Gorica 2005“', 'Velika Gorica']

Društvo za uzgoj i zaštitu malih životinja „Velika Gorica 2005“ organiziralo je proteklog vikenda 29. državnu i 17. županijsku izložbu malih životinja.

U predvorju zgrade velikogoričkih srednjih škola izloženo je bilo 960 eksponata u četiri sekcije: golubovi, perad, kunići i ptice. U sekciji peradi posebno mjesto imala je posavska kukmasta kokoš, koja je zahvaljujući projektu Zagrebačke županije od prošle godine na listi izvorne hrvatske pasmine peradi.

Foto: Dražen Kopač

„Uzgoj malih životinja uglavnom je hobi, no iz njega se može izvući i materijalna korist. Upravo je projekt priznavanja posavske kukmaste kokoši kao izvorne pasmine pokrenut s ciljem komercijalizacije njezina uzgoja“, rekao je Mihael Pavišić, predsjednik Društva za uzgoj i zaštitu malih životinja „Velika Gorica 2005“.

Otvorenju trodnevne izložbe, na kojoj su sudjelovali uzgajivači malih životinja od Osijeka do Zadra, uz pročelnika za poljoprivredu Josipa Kraljičkovića prisustvovala je i predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović.

„Ovako veliki broj prekrasnih eksponata rijetko se gdje može vidjeti. Osobito su oni privlačni za djecu i mlade. Treba zahvaliti volonterima koji su očuvali naše izvorne pasmine“, rekla je predsjednica Skupštine. Pročelnik Kraljičković je rekao da su ovakve izložbe korisne kako bi se stanovništvo upoznalo s posebno vrijednim vrstama životinja i kako bi se netko novi počeo baviti njihovim uzgojem. Uzgajivači od Zagrebačke županije mogu ostvariti poticaj od 5 eura po kljunu autohtone pasmine peradi, odnosno 7 eura ukoliko se radi o ekološkom uzgoju.

 

Objava Gotovo tisuću eksponata na izložbi malih životinja pojavila se prvi puta na V'Gradu.