Prijava

Vaša prijava

Kad se male ruke slože! Mještani Rakitovca unijeli dašak proljeća u svoje mjesto

['društvo žena naš rakitovec', 'naš rakitovec', 'rakitovec']

Dolaskom sunčanih dana i naši Rakitovčani primili su se uređenja okoliša i unijeli dašak proljeća u naselje.

Inicijalni odbor Društva žena “Naš Rakitovec” uz pomoć velikih i malih mještana organizirao je  akciju čišćenja i uređenja okoliša, ali ono što je posebno jest to što su ususret blagdanu Uskrsa izradili i divne dekoracije koje će krasiti mjesto.

Ovakve aktivnosti su od velikog značaja za očuvanje zajedništva i tradicije, ali i za promicanje važnosti brige o okolišu i održivog življenja. Mještani Rakitovca kroz ove aktivnosti pokazuju kako se malim koracima može doprinijeti boljitku cijele zajednice.

Osim toga, takve aktivnosti služe kao inspiracija drugima da prepoznaju vrijednost i ljepotu u malim stvarima te da aktivno sudjeluju u kreiranju boljeg i ljepšeg okruženja za život. U Rakitovcu, zajedničkim snagama, mještani ne samo da očuvaju prirodu i tradiciju, već i stvaraju toplu i pozitivnu atmosferu koja privlači i spaja ljude, čineći njihovo mjesto još privlačnijim za život.

Foto: Goga Brozović

Rakitovec je maleno, ali značajno naselje smješteno u neposrednoj blizini Velike Gorice, unutar Zagrebačke županije. Ime Rakitovec izvedeno je od riječi “rakita”, što označava vrstu vrbe, sugerirajući da je područje nekad bilo bogato ovom biljkom. Povijest naselja seže u 14. stoljeće, kada se Rakitovec prvi put spominje u povijesnim dokumentima.

Danas, Rakitovec broji oko 558 stanovnika (prema popisu iz 2021. godine) i zadržava karakter linijskog sela s tradicionalnim drvenim kućama, uključujući četiri čardaka i tridesetak hiža. U središtu sela nalazi se kapela sv. Petra iz 1913. godine, koja predstavlja važan vjerski i kulturni spomenik. Osim toga, naselje je poznato po svojoj školi koja funkcionira od 1939. godine i koja je stekla status eko škole zahvaljujući izuzetnim zaslugama u sakupljanju starog papira.

Rakitovec igra važnu ulogu i u gospodarstvu regije, s posebno istaknutom poduzetničkom zonom površine 54 ha, koja obuhvaća razne industrijske i poljoprivredne aktivnosti. Unatoč trendu napuštanja tradicionalnog poljoprivrede, mnogi stanovnici i dalje vrijedno obrađuju zemlju, održavajući tako poljoprivredne tradicije.

Objava Kad se male ruke slože! Mještani Rakitovca unijeli dašak proljeća u svoje mjesto pojavila se prvi puta na V'Gradu.