Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica predvodnik Zelene tranzicije – prvi smo grad s najviše solarnih elektrana na javnim ustanovama

['solarne elektrane', 'Velika Gorica – Solarni grad – odbrojavanje']

Na čak 22 zgrade javne namjene postavljene su solarne elektrane u sklopu projekta ‘Velika Gorica – Solarni grad – odbrojavanje’. Završna konferencija projekta i radionica održane su danas u POU Velika Gorica.

Konferenciji je prisustvovao ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, predstavnici REGEA-e, Energetskog instituta Hrvoje Požar te u svojstvu domaćina gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Velika Gorica pozicionirana je kao grad koji postaje predvodnik u segmentu Zelene tranzicije. Prvi je to grad s najvećim brojem instaliranih solarnih elektrana na svojim javnim ustanovama. Znamo da javni sektor sa svim javnim ustanovama zauzima jedan velik broj administracije javne potrošnje električne energije. S ovakvim programom gdje omogućavamo javnim ustanovama da se prebace na ekološkiji vid električne energije sa solarima očekivani su čak 37% niži računi na javnim ustanovama, a dobro je za okoliš jer smanjujemo emisiju CO2, to je paradigma Vlade jer želimo zadržati snažne stope gospodarskog rasta i razvoja temeljene na ulaganjima iz EU fondova, a moramo biti održivi, čuvati okoliš paralelno uz rast i razvoj – zaključio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Najveća sunčana elektrana postavljena je na najvećoj goričkoj školi, OŠ Nikole Hribara, a proizvedena električna energija koristit će se za pokrivanje vlastite potrošnje na lokacijama samih objekata.

– Dosad su postavljene 22 solarne elektrane čime je procijenjena ušteda električne energije nešto viša od 50% što je odlično u financijskom smislu za naš lokalni gradski proračun. Također to je i ekološki prihvatljivije. S jedne strane štedimo novac, a s druge ekološki prihvatljivije rješenje jer 30% sunčeve energije imamo više nego zapadne zemlje i tu ćemo uštedu na najbolji mogući način iskoristiti – poručio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Jedna od zgrada na kojoj je postavljena solarna elektrana je i Veleučilište:

– Napon dvije i pol godine, koliko radimo na ovom projektu, došli do ovog cilja. Sve je počelo sa zahtjevima prema HEP-u i raspisivanjem natječaja za odabir izvođača i stručnog nadzora, nakon toga krenuli su radovi koju su u dva dana bili gotovi. Nakon toga opet slijedi odobrenje od strane stručnog nadzora. Kad se elektrana postavila nije bila u funkciji nego smo opet uputili zahtjev HEP-u da se ona pusti u funkciju i trajni pogon – pojašnjava Antonio Klobučar iz Veleučilišta Velika Gorica.

Na potvrdu čekali su otprilike 3 mjeseca, a očekivana ušteda je između 30 i 40 posto, što će na godišnjoj razini financijski iznositi između 7 i 8 tisuća eura.

Velika Gorica nastavlja s projektom koji će biti, najavljuje gradonačelnik Ačkar, standard:

– Nastavljamo s ovim procesom. U ovom trenutku sve naše 22 ustanove koje su zadovoljavale statičke uvjete i bile obuhvaćene ovim procesom su dobile sunčane elektrane, ali u daljem periodu na novoizgrađenim školama, vrtićima, staračkome domu, poduzetničkom inkubatoru, ovo će postati jedan standard. U odjelu trenutno promišljaju kako napraviti natječaj i kako dati poticaj kako bi obiteljske kuće mogle osjetiti prednost i napraviti elektrane na svojim obiteljskim kućama.

Velika Gorica aktivno radi na povlačenju sredstava iz fondova EU:

– Čestitam na preko sto milijuna eura povućenih sredstava iz Fonda EU za Veliku Goricu, što je za Veliku Goricu zaista impresivan podatak! – dodaje ministar Erlić.

 

Projekt ‘Velika Gorica Solarni grad – odbrojavanje’ financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. do 2021. godine u okviru programa Energija i klimatske promjene’. Ukupna vrijednost projekta je preko 654 tisuće eura, od čega je iznos bespovratnih sredstava 81,48 posto.

Osim korištenja obnovljivih izvora energije, ovim je projektom označen i početak tranzicije grada u smjeru ugljične neutralnosti, kroz podizanje razine svijesti građana o potrebi ulaganja u obnovljive izvore energije.

Foto ŠRC: Velika Gorica

Podsjetimo, kroz ovaj projekt solarne elektrane dobili su: Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, OŠ Nikole Hribara, Ustanova za upravljanje ŠRC Velika Gorica – dvorana, ŠRC Velika Gorica – upravna zgrada, Dječji vrtić Lojtrica – Smendrovićeva, Dječji Vrtić Velika Gorica – Pucekovićeva, Dječji vrtić Ciciban VG – Vidrićeva 2, OŠ Šćitarjevo, Dječji vrtić Ciciban VG – vrtić i umjetnička/muzička škola, Društveni dom Donja Lomnica, OŠ Vukovina, ŠRC Udarnik, Folklorni ansambl Turopolje, OŠ Nikole Hribara – PŠ Gradići, Dječji vrtić Velika Gorica – Buševec, OŠ Vukovina – PŠ Buševec, Sportski dom Kobilić, Turistička zajednica Velika Gorica, OŠ Jurja Habdelića – PŠ Velika Buna, Veleučilište Velika Gorica, Filomen te Društveni i vatrogasni dom Mala Buna.

 

Objava Velika Gorica predvodnik Zelene tranzicije – prvi smo grad s najviše solarnih elektrana na javnim ustanovama pojavila se prvi puta na V'Gradu.