Prijava

Vaša prijava

Radi greške na bankomatu korisnici mogli podići neograničene količine novca

['bankomat']

Banalna tehnička pogreška koštala je Commercial Bank of Ethiopia (CBE), inače najveću etiopijsku banku, čak 40 milijuna dolara. Naime, radi tehničkog propusta tijekom održavanja sustava korisnici su s bankomata mogli podići novaca koliko god su poželjeli, bez obzira na to koliko su novaca imali na računu.

Brzo su to korisnici primijetili i počeli masovno koristiti – tek nakon 490 tisuća transakcija iz banke su primijetili kako nešto nije u redu i reagirali zamrzavanjem računa. Većinu ilegalnih transakcija izvršili su studenti jer se vijest brzo proširila društvenim mrežama.

– Iz kantine su nas obavijestili o tome kako moramo vratiti novac, inače će nas banka tužiti, međutim, nisam primijetio da je itko od studenata dosad vratio novac – svjedoči jedan od studenata koji se okoristio ovom velikom tehničkom greškom u sustavu.

Banka je oštećena za čak 40 milijuna dolara!

Ipak, sreća čini se, neće biti dugoga vijeka – predsjednik CBE, Abe Sano, u izjavi za BBC naglasio je kako korisnici koji ne vrate ukradeni novac mogu očekivati pravne posljedice. Dodao je kako će banka lako ući u trag kradljivcima jer se sve transakcije bilježe digitalno, stoga znaju tko je ‘podigao’ koliko novaca, a koliko je zaista imao na računu.

Banka je, nakon što su korisnici satima prebacivali novac u neograničenim količinama,  reagirala zamrzavanjem transakcija kako bi ograničila štetu. Rekli su kako je jedan mali dio korisnika već vratio novac, a drugima su dali rok od tjedan dana, nakon čega kreću u pravne postupke.

Objava Radi greške na bankomatu korisnici mogli podići neograničene količine novca pojavila se prvi puta na V'Gradu.