Prijava

Vaša prijava

Velikogorička vina, rakije i likeri nagrađeni na ‘Čazmanskom Vinokapu’ 2024.

['čazmanski vinokap']

Ove subote, 23. ožujka u Čazmi je u organizaciji Udruge vinogradara i vinara ¨Čazma¨, a pod pokroviteljstvom Grada i Turističke zajednice Čazma održana jubilarna 11. Međunarodna izložba vina ¨Čazmanski Vinokap¨ 2024.

Ukupno je zaprimljeno 100 uzoraka od 45 izlagača od čega 92 vina i 8 alkoholnih pića (rakija i likera). Mnogobrojni posjetioci tj. vinoljupci mogli su kušati vina iz čazmanskog, moslavačkog, koprivničkog, križevačkog vinogorja te vina iz Bosne i Hercegovine.

Svi izloženi uzorci organoleptički su pregledani i ocijenjeni od strane dvije stručne komisije po pet članova po metodi 100 pozitivnih bodova pod predsjedanjem dr.sc. Ivane Alpeze. Dodijeljene su 21 zlatne diplome, 39 srebrnih, 28 brončanih, 1 priznanje dok je 11 uzoraka odbačeno.

Šampion izložbe sa osvojenih 88 bodova je vino graševina, ledena berba 2015. proizvođača Zlatka Sonenšajna iz Koprivnice.

Napomenimo da su i na ovogodišnjoj izložbi u Čazmi bili uspješni velikogorički vinari, pa je tako Turopoljski škrlet proizvođača Vlade Mikulčića iz Velike Gorice osvojio zlato i sa 87 bodova dobio posebno priznanje za najbolje ocijenjeno vino autohtone sorte škrlet. Zlato je osvojio i škrlet Stjepana Lučana, a mješavina bijelih sorata i škrlet Josipa Lučana iz Šiljakovine osvojili su srebra.

Foto: Tihomir Kovačić

Tihomir Kovačić iz Rakitovca je je pak osvojio dvije srebrne i jednu brončanu medalju; rakija od aronije zaslužila je srebro, rakija komovica (tropica) također srebro, dok je vino od aronije dobilo broncu.

Objava Velikogorička vina, rakije i likeri nagrađeni na ‘Čazmanskom Vinokapu’ 2024. pojavila se prvi puta na V'Gradu.