Prijava

Vaša prijava

Bijela nedjelja uz pjesmu u Gradićima

['bijela nedjelja', 'kud dučec', 'kud gradići', 'mraclin', 'uskrsni koncert']

Kulturno-umjetničko društvo ‘Gradići’ poziva vas na uskrsni koncert ‘Jezuš nam je gore vstal’ koji će se održati u nedjelju 07. travnja s početkom u 17.00 sati u crkvi sv. Antuna Padovanskog.

Uz naše KUD-ovce sudjeluju i Zbor Cantus ante omnia iz Zagreba, KUD Dučec iz Mraclina te HPD ‘Kučani’ iz Kuča.

Bijela nedjelja, poznata i kao Nedjelja Božanskog Milosrđa, je kršćanski blagdan koji se slavi prvu nedjelju nakon Uskrsa. Ustanovio ga je papa Ivan Pavao II. 2000. godine, na dan kanonizacije sestre Faustine Kowalske, poljske redovnice i mističarke čije su vizije i poruke o Božjem milosrđu imale velik utjecaj na katoličku pobožnost.

Bijela nedjelja posebno je posvećena slavljenju Božjeg milosrđa. Vjernici se tog dana potiču na djela milosrđa prema bližnjima i na molitvu za Božje milosrđe nad svijetom. U mnogim crkvama organiziraju se posebne molitve, pobožnosti i mise posvećene Božjem milosrđu, a vjernici često pristupaju sakramentu ispovijedi i pričesti kako bi primili Božje milosrđe.

Ime “Bijela nedjelja” potječe od običaja krštenja odraslih na Veliku subotu, koji bi tijekom osmine Uskrsa nosili bijele haljine, simbolizirajući svoje novo rođenje i čistoću po Kristu.

Objava Bijela nedjelja uz pjesmu u Gradićima pojavila se prvi puta na V'Gradu.