Prijava

Vaša prijava

Recidivistu (25) oduzet automobil, izrečena kazna zatvora te novčana kazna od 3300 eura

['recidivist']

Policija je zbog niza prometnih prekršaja prijavila 25-godišnjeg prometnog recidivista kojem je presudom nadležnog suda izrečena kazna zatvora od 20 dana te novčana kazna u iznosu od 3330 eura, dok mu je vozilo marke honda trajno i bez naknade oduzeto u korist države.

Naime, policija je u Zaprešiću pokušala zaustaviti 25-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom marke Honda bez registarskih oznaka. Vozač se kretao Ulicom bana Josipa Jelačića prema jugu, no kada je stigao do raskrižja s Ulicom Veliki Vrh, ignorirao je znakove policije i nastavio vožnju. Policijski službenici su krenuli za njim, a vozač je odbio zaustaviti vozilo, što je rezultiralo potjerom kroz Zaprešić, mjesta Brdovec i Prigorje Brdovečko, sve do općine Marija Gorica.

Na kraju je vozač zaustavio automobil u Hrastinskoj ulici, u mjestu Hrastina, te pokušao pobjeći pješice. Međutim, policija ga je brzo uhvatila i uhitila.

Daljnjim ispitivanjem, 25-godišnjak je odbio testiranje na droge i lijekove, kao i medicinski pregled krvi i urina radi analize.

Policijski službenici utvrdili su da vozač upravlja vozilom bez položenog vozačkog ispita i unatoč rješenju kojim mu je zabranjeno podnošenje zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole na dvije godine zbog skupljanja dvanaest negativnih prekršajnih bodova. Uz to, vozilo je bilo bez važeće prometne dozvole i nije imalo obavezno osiguranje.

Policija je privremeno oduzela automobil i predložila trajno oduzimanje nadležnom sudu, jer je procijenjeno da postoji opasnost od ponovnog kršenja propisa. Sud je kasnije donio pravomoćnu presudu kojom je vozilo trajno i bez naknade oduzeto u korist Republike Hrvatske. Osim toga, 25-godišnjaku je izrečena zatvorska kazna od 20 dana te novčana kazna od 3.330 eura.

Kazne za recidiviste, odnosno za osobe koje ponavljaju kaznena djela ili prekršaje, obično su strože nego za one koji prvi put krše zakon. Cilj je odvraćanje osoba od ponovnog činjenja istih ili sličnih djela. Strože kazne za recidiviste pravdaju se potrebom za zaštitom društva i pokušajem da se kod počinitelja razvije svijest o ozbiljnosti njihovih postupaka.

U slučaju 25-godišnjaka iz Zaprešića, stroge kazne mogu se opravdati njegovim dosadašnjim ponašanjem i prikupljenim prekršajnim bodovima. Zabrana podnošenja zahtjeva za vozačku dozvolu i trajno oduzimanje vozila, koje je korišteno u počinjenju prekršaja, primjeri su pristupa koji cilja na sprječavanje daljnjih prekršaja.

Ova kombinacija kazni osmišljena je tako da odvrati vozača i druge potencijalne recidiviste od nezakonitih postupaka, posebno kada su u pitanju prometni prekršaji koji mogu imati ozbiljne posljedice za sigurnost svih sudionika u prometu. Postoji opća suglasnost da recidivisti zahtijevaju oštrije mjere zbog evidentne sklonosti ignoriranju ranije izrečenih sankcija i nastavka rizičnog ponašanja koje ugrožava javnost.

Objava Recidivistu (25) oduzet automobil, izrečena kazna zatvora te novčana kazna od 3300 eura pojavila se prvi puta na V'Gradu.