Prijava

Vaša prijava

Pripremite se za ovogodišnji Oglede festival; otvorene prijave za umjetnike

['festival', 'Javni poziv', 'umjetnici']

Krenule su prijave za izlaganje radova na ovogodišnjem Oglede festivalu umjetnosti i suvremenih praksi koje će se održati od 3. do 5. listopada. Tema drugog izdanja festivala bit će „Dihotomija grada“, a najbolji rad Turistička zajednica Grada Velike Gorice će nagraditi iznosom od 400 eura.

Festival će se održati lokacijama oko Trga kralja Tomislava u Velikoj Gorici te nudi pregršt zabavnih i edukativnih programa tijekom cijelog dana. Nastupat će Debatni klub Velike Gorice i Štoos teatar, a novitet je odvijanje dijela programa u Interpretacijskom centaru Muzeja Turopolja gdje će se, na otvorenom u Parku Plemenite opčine turopoljske, moći vidjeti svi zanimljivi radove i izvedbe.

Umjetnička voditeljica festivala Oglede, Ana Katulić, objasnila je odabir teme novog izdanja festivala, poručivši da je cilj bio u fokus staviti suodnos grada i društva.

-Oglede nastavlja ogledati grad, propitkujući ga i promatrajući kroz vrijeme, kroz arhitekturu, poziciju, stanovništvo, kulturu, povijest ili baštinu. Želimo biti ogledalo grada. Temom zrcalimo tj. ”ogledamo” društvo i pojedinca u svojim oprečnostima. Ogledamo i sam grad u materijalizaciji tih dihotomijskih odnosa nastojeći potaknuti kritičko sagledavanje grada, njegovih prostora te uočavanja kontrasta između različitih gradskih zona, kao što su staro-novo, ruralno-urbano, javni prostor-privatni prostor radnička naselja – nekadašnji plemićki posjedi., pojasnila je  Katulić.

Foto: Oglede festival

Pod tom je temom otvoren i upućen Javni poziv umjetnicima za prijavu radova na ovogodišnje izdanje festivala, a koji je dostupan na webu www.oglede.com. Rok za prijavu je 21.lipnja, a najbolji rad nagradit će Turistička zajednica Grada Velike Gorice iznosom od 400 eura.

Uz Javni poziv na Festival stižu i radovi prema izboru i na poziv organizatora. Njegujući mlade, ali i afirmirane, umjetnike i umjetnice festival želi otvoriti prostor za rad, ali i zadržati prepoznatljivost pozivajući u program umjetnike vezane uz Veliku Goricu ili gradske udruge i organizacije koje svoje specifično djelovanje mogu predstaviti na festivalu.

Predstojeći festival otvorit će multimedijalna umjetnica Ljiljana Mihaljević izvedbom „Gozba“ koji na simboličkoj i asocijativnoj razini upućuje upravo na društvene i klasne razlike, na različite odnose moći u društvu.

-Svi moji radovi imaju jedan zajednički nazivnik, a to upravo ova tema festivala, jer oni su u kontradiktornosti sami sa sobom. Ti radovi su dihotomija. I sama ‘Gozba’ upravo je prikazivanje kontradiktornosti. Vjerujem da će biti zabavno i zanimljivo, iako osnova cijele priče nije ni zabavna, ni duhovita, te nosi puno dublja značenja., istaknula je Mihaljević koja je dugi niz godina živjela i radila u Velikoj Gorici i to upravo u kulturnoj djelatnosti.

Foto: Oglede festival

Nositelji programa su Štoos teatar i Galerija Galženica, uz podršku Muzeja Turopolja, TZ Velike Gorice, Zaklade zamah te organizacija „Trećeprostor“ i Studio 9. Festival financijski prati i Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija, a centralni sponzori ovogodišnjeg izdanja Oglede su Robić d o.o, MB Frigo, Resumo, Zvona Catering i PPS Galeković.

Objava Pripremite se za ovogodišnji Oglede festival; otvorene prijave za umjetnike pojavila se prvi puta na V'Gradu.