Prijava

Vaša prijava

Crvenouhe kornjače iz jezera naše županije udomljene u Zoološki vrt Grada Zagreba

[]

Zoološki vrt Grada Zagreba udomio je kornjače uhvaćene na području Zagrebačke županije u sklopu projekta „Spas za barske – stop za invazivne kornjače“ kojeg provodi Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, a financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Svoj će život, u novim, kontroliranim uvjetima nastaviti 15 mužjaka i 18 ženki crvenouhih kornjača. Najmanja i najlakša kornjača je teška svega 15 grama, a najteža čak 2,56 kilograma. Oklop najmanje kornjače je dužine 9,7 cm a najveće čak 24,6 cm.

Jezera s područja Zagrebačke županije posljednjih godina nastanile su invazivne strane kornjače koje ugrožavaju našu domaću barsku kornjaču. Invazivne, crvenouhe kornjače su veće, agresivnije i brzo se nameću preotimajući stanište, hranu, mjesta za sunčanje i gniježđenje našim zavičajnim barskim kornjačama. Smanjuju stopu preživljavanja barske kornjače i negativno utječu na cijelu vodenu zajednicu te prenose uzročnike bolesti poput bakterije Salmonella.

Foto: Zagrebačka županija

Stoga je pokrenut projekt kojim se čuva stanište barskih kornjača. Ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije Tatjana Masten Milek, objasnila je proces hvatanja kornjača.

-Kako bismo zaštitili autohtonu vrstu, kroz projekt „Spas za barske – stop za invazivne kornjače“ drugu godinu za redom izlovljavamo invazivne kornjače kojima nije mjesto u našim jezerima pomoću sunčališta i vrša. Hvatanje kornjača pomoću sunčališta je neinvazivna metoda i ne ozljeđuje kornjače. U sredini se nalazi mreža koja sprječava bijeg, a kornjače mogu slobodno plivati. Vrše se postavljaju uz obalu i u njih se stavljaju mamci. Dio vrše se uvijek nalazi iznad vode kako bi kornjače koje uđu u vršu mogle disati., istaknula je Milek te nadodala da je vrijednost projekta 265.445,38 EUR.

Foto: Zagrebačka županija

Svoje zadovoljstvo udomljavanjem kornjača u Zoološki vrt izrazio je ravnatelj Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba Damir Skok te je istaknuo važnost očuvanja hrvatskih autohtonih životinjskih vrsta.

-Briga za autohtone vrste otvara nam izazove vezane uz zbrinjavanje jedinki invazivnih vrsta životinja. Institucije međusobnom suradnjom i zajedničkim radom mogu pronaći kvalitetna rješenja u korist dobrobiti svih životinja. Upravo to potvrđujemo primjerom premještanja crvenouhih kornjača iz Zagrebačke županije u Prvo maksimirsko jezero. To je jezero u sklopu projekta Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II) uređeno na način da crvenouhe kornjače u njemu mogu živjeti, no da ga ne mogu napustiti kako bi se proširile na okolnu prirodu., rekao je Skok.

 

Objava Crvenouhe kornjače iz jezera naše županije udomljene u Zoološki vrt Grada Zagreba pojavila se prvi puta na V'Gradu.