Prijava

Vaša prijava

Ukrali novčanik starici (85)

['krađa novčanika']

Da moramo paziti na osobne stvari znamo, no često ih lakovjerno ostavljamo na lako dostupnim mjestima s mišlju ‘ma neće nitko…’, no, lopovi ne miruju. Bez novčanika je tako ostala gospođa koja je na kolicima ‘za plac’ vozila platnenu torbu u kojoj joj je bio novčanik.

Spazili su to lopovi i ne dvojeći, iskoristili priliku te otuđili novčanik s osobnim dokumentima i novcem. Sve se odvilo u Školskoj ulici u utorak, 14. svibnja ‘usred bijela dana’ u 12.30 sati.

Šteta, kako kažu iz policije, nije velika što se novaca tiče, no sjetimo li se samo koliko papirologije je potrebno za izvaditi nove dokumente i bankovne kartice već je to samo po sebi ‘dovoljno’.

Savjeti za zaštitu od krađe novčanika

  1. Budite svjesni svoje okoline: Uvijek budite svjesni gdje se nalazite i tko je oko vas, posebno na mjestima gdje se okuplja puno ljudi kao što su tržnice, javni prijevoz i trgovački centri.
  2. Nosite torbu ispred sebe: Ako nosite torbu, držite je ispred sebe, blizu tijela, s rukom preko otvora torbe. Izbjegavajte nošenje torbe na ramenu ili na leđima gdje je teže kontrolirati.
  3. Koristite unutarnje džepove: Držite novčanik u unutarnjim džepovima odjeće koji se mogu zakopčati. Vanjski džepovi, posebno oni bez zatvarača, lakša su meta za lopove.
  4. Izbjegavajte nošenje velikih svota novca: Nosite samo onoliko novca koliko vam je potrebno za dan. Ako morate nositi veći iznos novca, podijelite ga na više mjesta (npr. različite džepove).
  5. Budite oprezni kod bankomata: Prilikom korištenja bankomata, pazite da nitko ne može vidjeti vaš PIN kod. Pokrijte tipkovnicu rukom i budite na oprezu prema ljudima koji stoje preblizu.
  6. Ne pokazujte novčanik u javnosti: Kad plaćate ili uzimate novac, pokušajte ne pokazivati sadržaj vašeg novčanika. To može privući neželjenu pažnju.
  7. Zatvorite torbu: Uvijek provjerite je li vaša torba ili ruksak zatvoren. Lopovi često iskoriste priliku ako vide otvorenu torbu.
  8. Izbjegavajte gužve kad je moguće: Ako možete, izbjegavajte mjesta i situacije gdje se stvara velika gužva, jer su to idealne prilike za džepare.
  9. Koristite sigurnosne dodatke: Razmislite o korištenju sigurnosnih dodataka kao što su novčanici s RFID zaštitom ili torbe s ugrađenim sigurnosnim mehanizmima.
  10. Obavijestite policiju: Ako sumnjate da ste žrtva krađe ili ako primijetite sumnjivo ponašanje, odmah obavijestite policiju.

Pridržavajući se ovih savjeta, možete značajno smanjiti rizik od krađe i zaštititi svoje vrijednosti.

 

Objava Ukrali novčanik starici (85) pojavila se prvi puta na V'Gradu.


Promocija 77. broja časopisa Žir