Prijava

Vaša prijava

Dani Lukavca okupili mještane i ‘susjede’ u igrama, veselju, pjesmi i plesu

['krešimir ačkar', 'kud stari grad lukavec', 'lukavec', 'stari grad lukavec']

Mještani Lukavca obilježili su Dan svog mjesta višednevnim događanjima u kojima je sudjelovalo, kak’ volimo reči, ‘i staro i mlado’. Ako ste propustili sva dosadašnja događanja, imate priliku večeras prisustvovati Godišnjem koncertu KUD-a Stari grad Lukavec u Društvenom domu s početkom u 18 sati!

Od sportskih igara i Dana otvorenih vrata DVD-a, preko etno radionica KUD-a i organiziranog mjerenja tlaka i šećera u krvi, pa sve do Folklorijade koja je jučer okupila velik broj mališana u tradicionalnim sportskim igrama, mještani su vrijedno i u zajedništvu pokazali koliko vole svoj Lukavec.

Foto: KUD Stari grad Lukavec
Foto: KUD Gradići

Lijep dan uz zajednički ručak mještana i zabavu

Subota je bila posebno zanimljiva, uzgajivači malih životinja izložili su svoje ljubimce na prostoru NK Lukavec, a članovi Vijeća mjesnog odbora pripremili su tradicionalni grah za sve prisutne. No, centralno događanje bila je Folklorijada, koja je pružila cjelodnevnu zabavu najmlađima kroz tradicionalne igre poput povlačenja užeta, skakanja u vreći i nošenja jajeta na žlici. Voditeljice dječjih folklornih skupina KUD-a Stari grad, Karla Šiprak i Mirjana Jakunić poručile su kako su pripremile razne dječje igre koje su se igrale u davnim vremenima da se djeca upoznaju s tim kak’ se nekad igralo, a vrijedne voditeljice osmislile su i zip line u kojem su se mogli okušati svi željni malo adrenalina.  Igre su, uz domaćinski KUD, okupile mlade članove susjednih KUD-a Nova Zora iz Donje Lomnice, KUD-a Gradići te KUD-a Čiče iz Novog Čiča.

Dječje igre održavali smo i prije, no COVID i nepovoljno vrijeme ovu su manifestaciju odgodili unazad nekoliko godina. Ove smo godine napokon uspjeli vratiti našu Folkorijadu.
Sudjelovale su skupine Kud Čiče Novo Čiče, Kud Nova Zora, Kud Gradići te dvije skupine našeg KUD-a. Igrale su se igre nošenja jajeta u žlici, povlačenja konopa, skakanja u vreći, hodanja u paru s povezanim nogama i najpopularnije graničar. Ova su predivna djeca bez obzira na sunce, vrućinu i umor bez žalbi i s osmijehom na licu cijeli dan uživala u igrama. Drago nam je da smo bili domaćini ovako predanoj i motiviranoj djeci te da smo u mogućnosti pružiti im priliku za druženje.
Čestitamo svim sudionicima na ostvarenim rezultatima i zahvaljujemo im na odazivu. Također zahvaljujemo i našem gradonačelniku Krešimiru Ačkaru, pročelnici UO za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti Lani Krunić Lukinić te Mjesnom odboru našeg Lukavca – poručuju organizatori.
Foto: KUD Gradići
Foto: KUD Gradići

Podršku im je došao dati i gradonačelnik Krešimir Ačkar koji rado ističe kako je čuvanje tradicijske baštine i poticanje zajedništva važno.

Proslava se nastavlja i danas velikim godišnjim koncertom KUD-a Stari grad Lukavec u Društvenom domu Lukavec s početkom u 18 sati, prilikom čega će publika imati priliku uživati u plesovima Posavine, Turopolja, Slavonije i Zagorja, a na pozornici će nastupiti stotinjak članova KUD-a!

Objava Dani Lukavca okupili mještane i ‘susjede’ u igrama, veselju, pjesmi i plesu pojavila se prvi puta na V'Gradu.