Prijava

Vaša prijava

S ‘velikogoričke katedrale’ nakon 2 i pol godine skinute skele

['crkva', 'crkva navještenja blažene djevice marije', 'velikogorička katedrala']

Nakon više od dvije i pol godine, s velikogoričke crkve Navještenja blažene Djevice Marije konačno je skinuta skela.

Ova vijest je izazvala veliku radost među stanovnicima Velike Gorice, koji su s nestrpljenjem iščekivali trenutak kada će njihova ljubljena crkva ponovno zasjati u punom sjaju.

Crkva, koju od milja volimo zvati Velikogoričkom katedralom, pretrpjela je znatna oštećenja tijekom potresa koji je pogodio Zagrebačku županiju. Uslijed tog razornog događaja, struktura crkve bila je ozbiljno narušena, što je zahtijevalo opsežne građevinske radove i konstrukcijsku obnovu. Zagrebačka županija brzo je reagirala i osigurala potrebna sredstva za obnovu crkve, prepoznavši njezinu kulturnu i povijesnu važnost za lokalnu zajednicu.

Proces obnove bio je složen i zahtjevan, obuhvaćajući detaljne građevinske zahvate kako bi se osigurala dugotrajna stabilnost i sigurnost građevine. Tijekom obnove, stručnjaci su koristili najsuvremenije tehnologije i metode kako bi osigurali da crkva zadrži svoj izvorni izgled i povijesni značaj. Skela koja je bila postavljena oko crkve omogućila je radnicima pristup svakom dijelu građevine, što je bilo ključno za uspješnu obnovu.

Osim građevinskih radova, obnova je uključivala i restauraciju unutrašnjosti crkve. Posebna pažnja posvećena je očuvanju i restauraciji umjetničkih djela i vitraja koji krase crkvu, čime je osigurano da crkva zadrži svoju duhovnu i estetsku vrijednost.

Velikogorička katedrala, osim što je vjerski centar, ima i izuzetnu kulturnu i povijesnu vrijednost. Njena obnova nije samo vraćanje jednog od simbola grada u prvobitno stanje, već i potvrda zajedništva i otpornosti lokalne zajednice. Sada, kada je skela konačno skinuta, crkva ponovno postaje središnje mjesto okupljanja vjernika i svih onih koji cijene njezinu ljepotu i povijesni značaj.

Stanovnici Velike Gorice i okolice s ponosom gledaju na obnovljenu crkvu, svjesni napora i truda koji su uloženi kako bi se ona ponovno uzdigla iz pepela. Ova obnova simbolizira nadu i obnovu, ne samo za crkvu, već i za cijelu zajednicu koja je prošla kroz teška vremena nakon potresa.

Zagrebačka županija, koja je osigurala financijska sredstva za ovaj projekt, pokazala je primjer kako pravovremena i adekvatna podrška može rezultirati očuvanjem kulturne baštine i vraćanjem osmijeha na lica građana. Inače, putem Javnog poziva za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom na području Zagrebačke županije za obnovu crkve dodijeljeno je gotovo 645 tisuća eura.

 

Objava S ‘velikogoričke katedrale’ nakon 2 i pol godine skinute skele pojavila se prvi puta na V'Gradu.