Prijava

Vaša prijava

Akcija čišćenja Od izvora do mora okupila brojne goričke volontere

['akcija čišćenja', 'kud čiče']

Volonteri goričkih KUD-ova i DVD-ova se već tradicionalno u svibnju sastaju u sklopu akcije čišćenja Od izvora do mora čiji je cilj podići svijest o važnosti očuvanja okoliša te primjerenoga odlaganja ambalažnoga otpada.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar je i ove godine iskazao svoju podršku te se pridružio volonterima u prikupljanju smeća. Istaknuo je važnost volontiranja i ekološke osviještenosti.

“Važnost volonterizma se pokazuje u najboljem smislu te riječi kada vidimo kolika je potreba i koliko su gradske četvrti u kojima je volonterizam prisutan ljepša, čišća i koliko se zapravo jedna ta dimenzija koju prenosimo na mlađe generacije pokazuje kao najbolji mogući preventivni put za sve ono što možemo očekivati od treće generacije.”, izjavio je.

 

Gorički gradonačelnik je iskoristio priliku da se zahvali i pohvali sve volontere.

“Želim zahvaliti svim volonterima, svim onima koji se brinu da naša velika gorica i Turopolje budu lijepi, uredni i čisti. Želim da njihov primjer potakne i sve one neodgovorne sugrađane koji, unatoč svim upozorenjima i kaznama, uništavaju našu prirodu i odlažu otpad da prestanu to raditi i da zajedno svi radimo na ljepšem mjestu i svijetu ugodnijem u kakvom svi želimo živjeti.”, objasnio je.

 

Upozorio je na aktualne ekološke probleme s kojima se suočavamo, referirajući se na klimatske promijene te poručio kako u moramo još svjesnije i još snažnije odgajati mlađe, ekološki osviještene, generacije kako bi izbjegli one probleme koje ne želimo da naša djeca i unuci dočekaju.

“Djeca djeluju na odrasle, odrasli djeluju na djecu. Jako je bitno da djeca uče u školi, ali i da uče iz primjera doma – bilo to odvajanje, prikupljanje ili čišćenje deponija i da upozoravaju oko sebe jer jedino takvom odgojnom metodom možemo stvarati dugotrajno kvalitetan proces.”, naglasio je Ačkar.

 

 

Organizator akcije je već četvrtu godinu zaredom KUD Čiće. Predsjednik KUD-a Čiće Stipo Duvnjak rekao je kako je ova inicijativa postala već tradicionalan događaj okupljanja udruga Novog Čića.

“Evo već šestu ili sedmu godinu sve udruge iz Novog Čića sudjeluju u akciji od Izvora do mora. Već smo jučer počeli skupljati ovo smeće što je veće, a danas idemo do velikog jezera. U akciju su uključene sve udruge od KUD-a Čiće, do nogometnog kluba dinamo Hidrel, Udruge žena, DVD-a Novo Čiće i to je već postala jedna tradicija da se svake godine preko 100 članova okupi i da napravimo tu akciju.

Volonsteri su se prvo okupljalli u Etno selu Čiće, gdje su djeca zaigrala utrku skakanja u vrećama, a odrasli se podružili uz okrijepu.

Objava Akcija čišćenja Od izvora do mora okupila brojne goričke volontere pojavila se prvi puta na V'Gradu.