Prijava

Vaša prijava

Borzan: Naš posao je omogućiti dostojanstven život hrvatskim građanima

['sdp', 'sdp velika gorica']

Kandidatkinje i kandidati s koalicijske liste SDP-a za Europski parlament danas prijepodne  posjetili su Veliku Goricu gdje su se družili s građanima. 

Kandidate je predstavila i uvodno se medijima obratila v.d. predsjednica SDP-a Velike Gorice Ivana Mlinar.

“Danas su tu s nama Biljana Borzan, Dalija Orešković i Tonino Picula. Prije nego što kandidatima dam riječ, željela bih istaknuti da je Velika Gorica grad u kojem je lijepo živjeti. Međutim, Velika Gorica ne iskorištava dovoljno europska sredstva koliko bi mogla. Moram napomenuti da Velika Gorica primjerice nema autobusni kolodvor. Busevi koje nam ZET šalje su doista prastari i vrlo se često kvare. Velika Gorica nema dom umirovljenika, ni gradski ni županijski. Nemamo tržnicu. Iza nas se nalazi Tržni centar koji je ruglo grada. Moram napomenuti da aglomeraciju još nije gotova, a pročistač nije niti započet. Ovom prigodom želim pozvati građane Velike Gorice da 9. lipnja izađu na izbore, da svoj glas poklone najboljoj listi, listi 22 i našim kandidatima koji su u proteklih pet godina dokazali da iza njih ostaje veliki trag i da doista rade za hrvatske ljude”, rekla je Ivana Mlinar.

Kandidat na listi i bivši velikogorički gradonačelnik Tonino Picula kazao je kako građani na ovim izborima imaju jednu veliku priliku da se odrede prema budućnosti Hrvatske i Europske unije.

“Govoriti o tome u Velikoj Gorici znači prije svega istaknuti jednu jako bitnu činjenicu. Hrvatska i dalje koristi fondove iz Europske unije kako bi smanjili disparitet u razvoju između naše države i razvijenijih dijelova Europske unije. Hrvatska tu još može i mora mnogo napredovati, jer mi smo po teritoriju 20. po veličini u Europskoj uniji, po broju stanovnika 21. Međutim, naš društveni bruto proizvod je još niži. Sredstva koja se dobivaju iz različitih hrvatskih fondova ne služe samo da ljudi, naši sugrađani, dobro žive u centrima naših gradova. Prije svega ta sredstva treba iskoristiti kako bi se smanjili dispariteti u razvijenosti i unutar same Hrvatske. I Velika Gorica je dobar primjer. Velika Gorica se sastoji od mnogih sela, mjesnih ogranaka, mjesnih zajednica. I mislim da oni koji će biti izabrani u Europskom parlamentu moraju prije svega usmjeravati ili stimulirati da se ta sredstva usmjere i u manje razvijene ruralne dijelove. Ne samo Velike Gorice, nego i sve slične nerazvijene dijelove Hrvatske”, rekao je Tonino Picula.

Dalija Orešković poručila je kako su danas fondovi, nažalost, često meta predatora i korumpiranih političara.
“Danas čujemo da Velika Gorica nema autobusnog kolodvora, što zapravo govori o tome da Europska unija je unija mogućnosti, ali ako ih ne znaš iskoristiti, a iz svog proračuna nemaš novaca ili ne želiš naprosto ići u neki projekt, Europska unija je tu da onda uskoči. Međutim, ako nisu dovoljno sposobni lokalni čelnici ili vlada, od onoga što Europska unija nudi neće ostati ništa. Građani poprilično doživljavaju Europsku uniju upravo kroz fondove. Međutim, rekla bih da je daleko važnije to što je ona unija vrijednosti. Ovi izbori će biti povijesni i pokazat će hoće li se građani oduprijeti zovu jeftinih i jednostavnih populističkih rješenja koja nudi desnica ili će odabrati one za koje znaju da će vrijednosti koje Europska unija ima promovirati i dalje i dati sve od sebe da rade za svoj narod. Mi smo se u tom smislu dokazali. Mi koji stojimo ovdje smo oni koji će biti zastupnici u Europskom parlamentu. Nema lažnih imena, nema zečeva na listi, nema onih koji su se stavili na listu samo da bi prevarili birače i odradili izbore, a poslije rekli ući će neki drugi. Mi smo oni s kojima znaš što biraš. Oni koji će ući u parlament i koji su bili u parlamentu, dokazali su se i u tom smislu građani mogu biti sigurni da ako biraju nas na listi da će se njihov glas se čuti”, rekla je Biljana Borzan.
Navela je kako će prioriteti socijaldemokrata biti svi oni prioriteti građana Hrvatske.

“Ono što mi najviše guramo kroz svoj program se kroz istraživanja pokazuje da građane upravo najviše i zanima. To je pomoć gospodarstvu, pomoć osiguravanju prve nekretnine za stanovanje općenito, ali osobito za mlade obitelji, zdravstvene politike i gospodarske politike koje su se u pokazale kao izuzetno bitne, da ne kažem presudne u trenucima i korona krize i energetske krize kada je Europska unija uskočila. Moram reći da su nam se ulaskom u Eurozonu otvorile još neke mogućnosti. Sada ako opet dođe do neke teške situacije dobivamo još određene nove mehanizme kojima ćemo moći pomoći radna mjesta, olakšati život onima kojima je najteže, a to je onaj naš krajnji cilj. Dakle, boriti se protiv nepravde, boriti se protiv nejednakosti koja je nažalost sve veća, ali naš posao je da te nejednakosti smanjujemo, odnosno da imamo što više onih koji mogu pristojno i dostojno živjeti”, rekla je Borzan.

Izvor: SDP

Objava Borzan: Naš posao je omogućiti dostojanstven život hrvatskim građanima pojavila se prvi puta na V'Gradu.