Prijava

Vaša prijava

Kako se riješiti puževa u vrtu

['puževi', 'savjeti za vrt', 'vrt', 'vrtlarstvo']

Ako u vrtu sadite povrće, cvijeće, začine ili voćke, šanse su da ste se susreli s frustrirajućom štetom koju vam na biljkama ostave puževi. Vrtove haraju i uništavaju puževi golaći, točnije crveni, španjolski i mali sivi puževi golaći.

Velike kružne grizotine i/ili sluzavi srebrnasti trag na biljkama ili oko njih, potvrdit će vam da su štetu nanijeli baš puževi. Osobito su aktivni po kišovitom i vlažnom vremenu te posebno vole povrtne i cvjetne vrste.

Puževa se možete riješiti na ekološki prihvatljiv način ili kemijskim sredstvima iz poljoprivrednih ljekarni. Donosimo vam nekoliko metoda koje možete isprobati već danas jer sastojke vjerojatno imate kod kuće.

Zamke i prepreke u kretanju puža

Oko gredica posipajte piljevinu, ljuske jaja, pijeska, pepeo ili borove iglice. Sve navedene opcije oduzimaju vlagu zbog čega će se puž isušiti i uginuti.

OPREZ: Puževe odbija i nagriza sol, no nemojte ju koristiti jer će zasipavanje tla solju promijeniti svojstva zemlje i utjecati na rast biljaka.

Još jedna vrsta ograde koja efikasno odbija puževe je žica od bakra. Ako je dodirne, puž će doživjeti lagani električni šok pa se okrenuti i otići.

Talog od kave, luk i češnjak

Iako su puževi prirodno naklonjeni određenim biljnim vrstama, određene pak izbjegavaju. Te vrste možete zasaditi oko gredica, ili usitnjene biljke posipati po gredicama. Zbog intenzivnog mirisa, puževi izbjegavaju češnjak, luk, kumin, kadulju, paprat, mak, hren i talog kave.

Ludi za pivom

Puževi su pravi pivopije. Neodoljivo ih privlači miris piva, stoga je dobro rješenje oko biljaka napola ukopati posude s pivom. Puževi će ući i utopiti se. Međutim, bitno je posude često prazniti i obnavljati. Kao spremnike možete koristiti prazne čaše jogurta, limenke ili izrezane plastične boce.

Ručno obračunavanje

Ako su vam se puževi popeli na vrh glave i tražite neko brzo i učinkovito rješenje najjednostavnije je puževe sakupiti ručno u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima, budući da se danju skrivaju. Sakupljene puževe možete zaliti vrućom vodom ili ugušiti u soli, a zatim tom tekućinom zaliti tlo oko biljaka, što će odbijati nove puževe. Ipak, ovu metodu nemojte koristiti kod biljaka koje se konzumiraju u svježem stanju jer biljke poprimaju miris tog pripravka.

Druga opcija je pak sa puževe spaliti pa pepelom posipati gredice jer će im pepeo nagrizati stopalo pri kretanju, a i sam miris pepela po pužu će ih odbijati.

Pomoć u borbi protiv puževa mogu vam pružiti krtice, ježevi, ptice i kokoši jer se hrane puževima.

Spriječite njihovo razmnožavanje i ponovnu pojavu

Puževi liježu jaja od ranog proljeća do kasne jeseni. Jaja sklanjaju u pukotine, pod zemlju, uz korijenje i gomolje biljaka. Za života liježu i do 800 jajašaca koja izgledaju kao sitne bijele kuglice.

Kako bi spriječili razmnožavanje puževa, na jesen je potrebno gredice dobro poravnati, a u rano proljeće često prokopavati zemlju kako bi postojeća jajašca promrzla.

 

Objava Kako se riješiti puževa u vrtu pojavila se prvi puta na V'Gradu.