Prijava

Vaša prijava

Potvrđena legionela u KBC-u Rebro

['LEGIONELA', 'REBRO']

U Kliničkom bolničkom centru Rebro hospitalizirano je pet pacijenata zbog zaraze bakterijom legionelom. Ova situacija izazvala je hitnu reakciju bolnice i nadležnih institucija kako bi se spriječilo daljnje širenje infekcije.

Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu, izjavio je za Jutarnji list kako je odmah alarmiran Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koji je proveo sve potrebne analize.

“Bakterija je izolirana u vodovodnom sustavu”, potvrdio je Novak.

Trenutno se provodi pasterizacija, proces u kojem se vrela voda pušta kroz sve slavine u bolnici kako bi se eliminirala bakterija iz sustava.

Dvoje pacijenata, od ukupno petero zaraženih je u teškom stanju:

“Radi se o pacijentima koji su već teško bolesni zbog svojih osnovnih bolesti, a legionela je dodatno pogoršala njihovo stanje”, objasnio je Novak za Jutranji list. Ovo pokazuje koliko opasna može biti infekcija legionelom, posebice za osobe s oslabljenim imunološkim sustavom.

Legionela se često širi putem klimatizacijskih sustava ili vodovoda, a epidemije ove bolesti obično su povezane s bolnicama, hotelima i javnim kupalištima ili bazenima.

Važno je napomenuti da prijenos bolesti s čovjeka na čovjeka nije uobičajen.

Legionela uzrokuje atipičnu upalu pluća, koja se liječi antibioticima, a brza dijagnoza i liječenje ključni su za oporavak pacijenata, osobito onih koji su već osjetljivi zbog drugih zdravstvenih problema.

Objava Potvrđena legionela u KBC-u Rebro pojavila se prvi puta na V'Gradu.