Prijava

Vaša prijava

Stiže nam toplinski val, a nakon njega nagla promjena vremena

['dmhz', 'kiša', 'toplinski val', 'vrućine']

Najavljena je velika opasnost od toplinskih valova koji bi vrhunac trebao dostići u petak na području cijele Hrvatske za koju je izdano narančasto i mjestimice crveno upozorenje. Bit će to prvi toplinski val ove godine i na kopnu i na Jadranu, nakon čega slijedi nagli obrat uz kiše i pad temperatura.

Crveno upozorenje, koje znači veliku opasnost od toplinskog vala ,je za petak izdano za kninsko, splitsko i dubrovačko područje, što može utjecati na zdravlje.

Narančasta zone, odnosno mjesta u velikoj opasnosti od toplinskog vala bit će zagrebačko, karlovačko, gospićko i riječko područje.

Dnevne temperature će se sve će češće prelaziti 35 stupnjeva Celzijusovih, osobito nakon srijede popodne, a sve toplije bit će i noći što će nekima utjecati na kvalitetu sna.

U petak kreće nestabilnije vrijeme uz porast mogućnosti za lokalne pljuskove, osobito u subotu i intenzivnije. Nagla promjena vremena dogodit će se u nedjelju kada će krenuti jake kiše koje će se nastaviti i početkom idućeg tjedna. Temperature će se spustiti za nekoliko stupnjeva te će prosječne dnevne temperature iznositi 20 do 22 stupnja, izvijestili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Preporuke stručnjaka za zaštitu od velikih vrućina jesu da rashladite svoj dom i radno mjesto, da se klonite vrućine od 10 do 17 sati te da rashlađujete tijelo tuševima i hladnom tekućinom kao i da konzumirate dovoljno tekućine.

Objava Stiže nam toplinski val, a nakon njega nagla promjena vremena pojavila se prvi puta na V'Gradu.