Prijava

Vaša prijava

Poslastice koje pobuđuju nostalgiju te izazivaju zazubice: sjećate li ih se?

[]

Neki nas mirisi, okusi i prizori začas vrate u prošla vremena. Tako je i sa sljedećim poslasticama na koje, zbog današnje raznolike ponude, često zaboravljamo. Stranica Miris djetinjstva nas je podsjetila na jela koja smo kao mali smatrali delicijama i u slast jeli u bilo koje doba dana. Prisjetite se najdražih jela iz prošlih vremena, i tko zna, možda dobijete inspiraciju za današnju večeru.

 

Griz u svako doba dana

Nema osobe koja nije probala griz. Najdraži doručak ili večera, osobito s puno posipa kakaa ili šećera. Zdrav obrok koji se dijelio i u školi.

Klasična i bezvremenska Snjeguljica

Iako su se od pojave Snjeguljice razvili mnogi sladoledi kakve se tada tek moglo sanjati i zamišljati, ovaj klasičan ljetni desert i dalje oduševljava. Možda je to zbog lijepih sjećanja, a možda je stvar u jednostavnosti. Snjeguljica je i dalje savršeno osvježenje po ljetnim vrućinama.

 

Kruh, margarin i biraj 

Kada je trebalo nešto slatko ili brzo mazao se kruh s margom i šećerom, medom ili kakaom. Svaki dodatak ima pobornike koji su ovaj sendvič u slast jeli za doručak ili večeru.

 

Kakao da zasladi jutro i večer

Još se i danas sjećamo reklame. Ova crvena plastična posudica mogla se vidjeti u gotovo svakom hrvatskom kućanstvu, a kakao se osim u mlijeko stavljao na kruh, gris, tijesto, palačinke, šnenokle i sve ostalo na što se mogao posipati da zasladi jelo.

Palenta i jogurt

Neki ovu kombinaciju nisu mogli podnijeti, dok drugi i dan danas uživaju u ovom slanom jelu. Palenta se nadrobila u domaće kiselo mlijeko i jogurt ili su se žganci prelili istim. Voljeli ga ili ne voljeli, riječ je o zdravom obroku kojeg ne bi bilo loše pojesti s vremena na vrijeme.

 

Karamele i bomboni

Da slike imaju okus, ova bi pobijedila. Obavezni dodatak svakog džepa, ureda i auta, bomboni su se dijelili na veliko. Mnogi okusi su i danas popularni, ali u nešto drugačijem obliku.

Jednostavno, a zasitno

Kada je trebalo energije, jela se svinjska mast sa slanim dodacima ili na slatki način sa šećerom. Mnogi i danas obožavaju ovoj kultni domaći doručak, koji se neko vrijeme kritizirao kao nezdrav, težak i kaloričan. No riječ je o zdravoj masti, a kao u svemu, potrebno je ne pretjerivati.

 

Mlijeko i keksi

Najzahtjevnija djeca obožavat će ovaj doručak. Iako se danas u mlijeko miješaju čokoladni i drugi keksi različitih okusa i dodataka, petit keks se posebno dobro topio. Trebalo je pogoditi točan trenutak da keks nije tvrd, ali i da se nije potpuno raspao.

 

Bombon koji se najbolje pamti

Bronhi nije samo čistio sinuse nego i jačao zube. Tvrd, ali ukusan Bronhi je bio obavezan slatkiš svakog okupljanja. Posao je inspiracija za različite torte i kolače te je u novom ruhu dostupan i danas.

 

 

Objava Poslastice koje pobuđuju nostalgiju te izazivaju zazubice: sjećate li ih se? pojavila se prvi puta na V'Gradu.