Prijava

Vaša prijava

VIDEO Dodijeljeno čak 480 Oskara znanja

['agencija za odgoj i obrazovanje', 'oskar znanja']

Najboljim učenicima generacije, pobjednicima državnih i međunarodnih natjecanja u znanju, glazbi i plesu dodijeljena je nagrada Oskar znanja. Na svečanosti u Zagrebu 480 je učenika osnovnih i srednjih škola primilo nagradu koja simbolizira vrhunac postignuća u obrazovanju, ali i predanost, marljivost i neiscrpnu energiju koju ulažu da bi, uz neupitnu darovitost, postigli vrhunske rezultate. Pohvaljeni su i njihovi mentori, učitelji i nastavnici koji su im, uz obitelji, najveća podrška u radu i učenju.

Čestitke nagrađenim učenicima i mentorima uputio je ministar znanosti, obrazovanja i mladih prof. dr. sc. Radovan Fuchs, v. d. ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Daria Kurtić, i predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić.

Ova je nagrada priznanje za vrhunske rezultate, ali i poticaj za budućnost i primjer drugima,– naglasio je ministar. Nadalje, prof. Fuchs istaknuo je i napore Ministarstva u stvaranju što poticajnije okoline za učenje svih učenika i  nastavnika.

-U završnoj smo fazi kurikula i programa za posebno darovite učenike jer oni zaslužuju dodatnu potporu da bi se dalje razvijali i postali pravi mali genijalci. Imamo i projekt kamp za nadarene učenike gdje će se održavati tečajevi i radionice. – istaknuo je ministar Fuchs. Ministarstvo, istaknuo je, radi na velikom projektu gradnje škola na razini cijele države kako bi do 2028. godine svi imali jednosmjensku nastavu.

–Vi ste onaj mali slap iz pjesme Dobriše Cesarića, vi ste naš stup za nove buduće generacije koje ćemo i dalje podupirati u razvoju. Vjerujemo u vas i zapamtite, u onom trenutku kada ne budete dobili nagradu za svoj rad, ako niste te godine bili iznimno dobri, ne posustajte, radite dalje, tražite potporu, učitelja mentora i svih u vašoj sredini u odgojno-obrazovnom sustavu., – rekla je Daria Kutić, v.d. ravnatelja Agencije. Zahvalila je svim strukovnim udrugama, institucijama, Ministarstvu obrazovanja i Hrvatskoj zajednici županija koji su od iznimne pomoći i snažna podrška Agenciji za odgoj i obrazovanje u organizaciji i provedbi natjecanja i 20. svečane dodjele nagrade Oskar znanja.

Hrvatsku himnu i glazbeni nastup izveli su oskarovci, Komorni dječji zbor Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba kojim je dirigirao Vinko Karmelić. Ove je godine svaki član komornoga sastava dobio svoj kip Oskara. Upoznali smo i najbolju učenicu generacije – sudionicu Natjecanja iz hrvatskog jezika, pobjednicu u kategoriji 7. razreda, Lanu Šalković, iznimno talentiranu i svestranu učenicu OŠ Side Košutić Radoboj koja veliku podršku ima u svojoj mentorici Tamari Poljak Lovrenčić.

Pobjedničku plesnu koreografiju s državnog natjecanja u suvremenom plesu izvele su učenice Škole suvremenog plesa Ane Maletić. Pobjednici državnog natjecanja iz fizike u istraživačkim radovima Lovro Leben i Nai Santo, učenici 8. razreda OŠ Vladimira Nazora, Daruvar otkrili si nam kako im je bilo na natjecanju iz fizike, i čemu služi „Van de Graaffov generator“, elektrostatski stroj koji su istraživali i o njemu napravili pobjednički istraživački rad zajedno s mentorom Davorom Horvatinom.

Upoznali smo i pobjedničku ekipu državnog Natjecanja iz vjeronauka – vjeronaučne olimpijade, učenike Gimnazije Nova Gradiška. Edi Conjer, Ela Conjer, Nikola Lovrić i Lana Marjanović ispričali su nam svoje doživljaje s natjecanja koje se ove godine održalo na temu Socijalni nauk crkve. Sudionici vjeronaučne olimpijade priznali su nam da im pripreme za natjecanja nisu teške jersu oni svestrani, širokih interesa, zanima ih sve što se događa oko njih. Istaknuli su da imaju veliku podršku svojih obitelji i mentora Marka Milakovića.

Nakon glazbenog nastupa predstavila nam se i vlasnica tri Oskara znanja, Eva Majstorović, učenica 4. razreda Glazbene škole Blagoja Berse, Zagreb. Ove je godine nagradu Oskar znanja osvojila pobjedom na natjecanju solista. Žiri je osvojila svojim nastupom na saksofonu, a za natjecanje pripremao ju je mentor Tomislav Žužek. Nastupio je i pobjednički Kvartet harmonikaša iz Umjetničke škole Poreč, David Pršurić, Lucia Janko, Erik Petrović i Arian Matić. Apsolutni pobjednica natjecanja u svojoj kategoriji s osvojenih maksimalno 100 bodova žirija, prenijeli su nam svoju radost komornog muziciranja, ispričali koliko uživaju u sviranju i nastupima, sve uz podršku svojih roditelja i mentorica Romine Legović i Sanjice Sare Radetić.

I na samom kraju svečane dodjele predstavila nam se iznimno talentirana i uspješna Lara Semeš, maturantica XV. gimnazije Zagreb koja je samo u ovoj školskoj godini osvojila tri nagrade Oskar znanja, a kod kuće ih ima više od deset osvojenih tijekom cijeloga svoga školovanja. Ovogodišnje je dobila za osvojenu zlatnu medalju na trinaestoj Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke. Zlatnu medalju donijele je iz Švedske s  Europske informatičke olimpijade za djevojke, a na 64. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Japanu osvojila je brončanu medalju. Lara nam je prepričala svoj iskustva s brojnih međunarodnih natjecanja i zahvalila posebno svim svojim mentorima koji su je pratili i bili joj podrška. Poslušati Laru i čuti o svim njenim uspjesima, i da je ovo godine pozvana na američki MIT, potvrda su da se trud i rad prepoznaju, a i inspiracija svim učenicima dobitnicima da ustraju u učenju i zalaganju koje će ih kad tad dovesti do vrhunskih rezultata.

Inspiraciju za ovogodišnju skulpturu Oskar znanja, umjetnica i odgojno-obrazovna djelatnica Nikolina Kudelić, pronašla je u simbolu drveta znanja te ga pretočila u medij gline. Poimanje da je svaki učenik jedinstven, različit i izvanredan, Nikolina Kudelić, istaknula je motivom drveta. Četiri ploda – kruga u krošnji drveta predstavljaju predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski sustav, i Agenciju za odgoj i obrazovanje koja podržava sve učenike, učitelje, nastavnike i odgojitelje u razvoju kreativnosti i poticanju na umjetničko stvaranje.

Tekst: Agencija za odgoj i obrazovanje

Objava VIDEO Dodijeljeno čak 480 Oskara znanja pojavila se prvi puta na V'Gradu.