Prijava

Vaša prijava

Hrvatske autoceste od 1. srpnja uvode sezonska poskupljenja cestarina

['hac', 'Hrvatske autoceste']

Hrvatske autoceste s prvim danom srpnja uvode sezonske cijene cestarina za vozila I. A, I. i II. skupine vozila, dok za teška vozila (autobusi, kamioni) cijene cestarine ostaju iste. Tako ćemo od 1. srpnja do 30. rujna vožnju hrvatskim autocestama plaćati više.  

Cijene cestarina hrvatskih autocesta se ljetnoj turističkoj sezoni nisu prilagođavale zadnje četiri godine, međutim ove godine HAC uvodi sezonska poskupljenja.

Iz HAC-a napominju kako se cijene cestarina nisu mijenjale od 2012. godine te se čak nisu promijenile uslijed inflacije. Poručuju kako je model sezonskih cijena cestarina najprimjerenija mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru.

“Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40% ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini. Posljedično tome, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima”,  ustvrdili su.

S obzirom na godišnje odmore i ljetovanja u ljetnim mjesecima u ukupnom prometu autecesta najveći udio vozila čine I.A, I. i II. skupine (motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi), poručuju iz HAC-a te navode kako su sezonske cijene cestarina uvedene još 2017. godine, ali se posljednje četiri godine, zbog covid krize, nisu primjenjivale, kao jedna od mjera potpore građanima i gospodarstvu u turističkoj sezoni.

Podsjetili su da je HAC tijekom prelaska s kuna na euro iznose cestarina zaokruživao na jednu decimalu, čime je korisnicima omogućio niže cijene.

Objava Hrvatske autoceste od 1. srpnja uvode sezonska poskupljenja cestarina pojavila se prvi puta na V'Gradu.