Prijava

Vaša prijava

Arriva stigla u grad, a s njom i besplatan javni prijevoz!

['arriva', 'besplatni javni prijevoz', 'javni gradski prijevoz']

Uistinu je povijesni dan za Veliku Goricu i Velikogoričane kada je javni prijevoz u pitanju! Naime, po prvi puta građani Velike Gorice imaju osiguran besplatan javni prijevoz i to u prepoznatljivim autobusima s ‘domaćim’ motivima.

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar je na autobusnom kolodvoru sa predstavnicima Arrive jutros svečano otvorio početak nove ere goričkog prijevoza. Najavio je povećanje broja linija i polazaka autobusa.

“Nakon toliko desetljeća ZET-a na našem prostoru, krenuli smo u realizaciju svoga vlastitoga lokalnog prijevoza koji će za sve građane biti besplatan. Sa 11 linija povećali smo na 16 linija naš lokalni prijevoz čime smo odgovorili na potrebe sugrađana. Prije nekoliko godina formirala se poslovna zona Meridijan 16 gdje sada imamo 1500 zaposlenih, pa će odsada autobusna kružna linija i prema toj poslovnoj zoni što je bio veliki interes građana”, poručio je gradonačelnik Krešimir Ačkar prilikom obilaska autobusnog terminala i autobusa na peronima, a provezao se i novom lokalnom linijom Velika Gorica – Mičevec.

Dodao je kako stoje na raspolaganju za sve upite građana kao i da su otvoreni za prijedloge jer sada imaju upravljačka prava i odličnu suradnju s Arrivom pa će moći građanima više izlaziti u susret.

Ačkar je naveo kako su građani osmislili specifičan i autentičan izgled gradskih autobusa, a tvrdi kako ih se slušalo u kontekstu dnevnog reda i linija pa najavio i usklađenje i povećanje broja vlakova prema Zagrebu i ostalim mjestima za koja postoji potreba.

Gradski autobusi su tek početak suradnje

Predsjednik uprave Arrive Hrvatska Dražen Divjak također je izrazio zadovoljstvo suradnjom Grada i Arrive rekavši da je na visokoj razini.

“Izuzetno smo zadovoljni počecima. Suradnja s Velikom Goricom je na visokoj razini. Spremni smo na velika ulaganja i u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom prstenu. Mobilnost je preduvjet demografskog razvoja i opstanka.”, poručio je te istaknuo kako su došli da ostanu te se nadaju daljnje produbiti suradnju kroz partnerstvo sa sportskim klubovima, vjerskim institucijama i ostalim udrugama kojima je potreban prijevoz.

Također je potvrdio da će se kroz vrijeme prijevoz prilagođavati sukladno potrebama građana, zbog čega je uostalom važno korištenje karata jer se na taj način evidentira broj putnika sukladno čemu se prilagođava učestalost vožnje.

Divjak je poručio kako je sigurnost na visokoj razini te se autobusi servisiraju svaka četiri tjedna.

Na raspolaganju je 18 autobusa koje vozi 52 vozača, a predsjednik uprave Arrive je pozvao vozače da im se pridruže jer tvrdi, žele povećati mrežu lokalnih vozača koji poznaju ceste.

Podsjetimo, Grad Velika Gorica i Arriva potpisali su sedmogodišnji ugovor o pružanju usluge komunalnog linijskog prijevoza, a njegova ukupna vrijednost je 20,5 milijuna eura bez PDV-a.

S novim prijevoznikom uvedene su i nove linije koje centar grada povezuju sa željezničkim kolodvorom, poslovnom zonom Meridan 16 te Velikom Mlakom i Mičevcom. Ukupno prometuje 16 lokalnih linija čiji raspored možete pronaći OVDJE.

Iako će lokalni prijevoz biti besplatan, putnici zbog odredbi zakona o komunalnom linijskom prijevozu putnika moraju imati besplatnu kartu. Svaki putnik će besplatnu kartu dobiti kod vozača prilikom prve vožnje autobusom, te će nakon toga tu kartu moći koristiti kao stalni pokaz. Besplatne karte mogu se preuzeti i u prizemlju zgrade Gradske uprave.

Podsjećamo, na linijama između Zagreba i Velike Gorice i dalje će voziti ZET-ovi autobusi. Zanimljivo je da je na današnji dan 1977. ZET krenuo s prijevozom na području Gorice te na današnji dan 47 godina kasnije djelomično odlazi.

Objava Arriva stigla u grad, a s njom i besplatan javni prijevoz! pojavila se prvi puta na V'Gradu.