Prijava

Vaša prijava

Grad Velika Gorica pobjednik je ovogodišnjeg izdanja projekta Od izvora do mora

['akcija čišćenja', 'Od izvora do mora']

Nakon provedenih 30 akcija prikupljanja ambalažnog otpada, poznati su gradovi pobjednici ovogodišnjeg izdanja projekta Od izvora do mora! Grad Velika Gorica osvojio je prvo mjesto u kategoriji velikih gradova, s više od 35 tisuća stanovnika. Uz njega, Benkovac je prikupio najviše bodova među malim gradovima, dok je Vinkovcima pripala pobjeda u kategoriji srednjih gradova.

Povjerenstvo za bodovanje, sastavljeno od predstavnika organizatora projekta – Coca-Cole, Konzuma, Udruge gradova i Jutarnjeg lista, bodovalo je svih 30 gradova koji su se ove godine prijavili na nagradni natječaj u sklopu ekološkog projekta Od izvora do mora.

Više od 2.200 volontera priključilo se akcijama te su prikupili 420 tona ambalažnog otpada, čime je ispunjen važan cilj – smanjenje onečišćenja, uz rast svijesti o važnosti očuvanja okoliša te primjerenog odlaganja ambalažnog otpada. U fokusu projekta je potpora urbanom pošumljavanju – sadnji drveća u gradovima, s ciljem smanjenja emisije ugljičnog dioksida (C02) i snižavanja temperature zraka u urbanim sredinama. U skladu s time, gradovi pobjednici u ravnopravnima će iznosima podijeliti nagradu – 45 tisuće eura, a novac će biti utrošen za sadnju stabala na lokacijama koje su sami odabrali.

„Zadovoljni smo rezultatima ovogodišnjeg izdanja projekta Od izvora do mora, naročito velikim brojem gradova koji su odlučili sudjelovati te prikupljenom količinom ambalažnog otpada koja je gotovo tri puta veća od količine prikupljene prošle godine. Takve snažne brojke nam govore da su nastojanja u području brige za okoliš i održivosti prepoznati od strane gradova i građana koji su nam se pridružili. Čestitamo svim gradovima i građanima koji su sudjelovali u projektu, a pobjednicima želimo uspješno pošumljavanje“, izjavio je Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost tvrtke Coca-Cola HBC Adria.

Ovogodišnje izdanje projekta Od izvora do mora započelo je natječajem koji je trajao od 15. veljače do 15. ožujka, na koji su se mogli prijaviti svi zainteresirani gradovi – a ove godine to je učinilo njih čak 30. Sudjelovali su gradovi Benkovac, Otočac, Pakrac, Vrgorac, Lipik, Čabar, Ludbreg, Pleternica, Beli Manastir, Zlatar, Varaždinske Toplice, Korčula, Vodnjan – Dignano, Zabok i Stari Grad (Hvar), Virovitica, Čakovec, Daruvar, Vinkovci, Duga Resa, Zaprešić, Labin i Rovinj – Rovigno, Karlovac, Rijeka, Zadar, Pula – Pola, Osijek, Velik Gorica i Dubrovnik. Obaveza im je bila da do sredine lipnja organiziraju akcije prikupljanja ambalažnog otpada.

Svaki je grad izvijestio organizatore o rezultatima svoje akcije – broju volontera i količini prikupljenog otpada, što su bili najvažniji kriteriji prilikom bodovanja uspješnosti. Tijekom akcija gradovi su imali podršku organizatora natječaja, koji su s ponosom gledali kako se tone odbačenog ambalažnog otpada prikupljaju i potom pravilno zbrinjavaju, za što su bila zadužena komunalna poduzeća gradova sudionika.

U dogovoru s pobjednicima akcije sadnje održat će se u jesenskim mjesecima, od rujna do studenoga, nakon čega će im biti dodijeljene i posebne plakete.

Projekt Od izvora do mora Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine u suradnji s vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Prije tri godine se kao partner pridružio i Jutarnji list, od 2022. godine Konzum, od prošle godine i Udruga gradova. Podršku projektu su dali Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije i Fakultet šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba.

Od izvora do mora dio je dugoročnoga sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada, kojim se Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati količinu boca i limenka koja odgovara onoj koju stavlja na tržište, a da će udio recikliranih materijala u potrošačkoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva potrošačka ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati, što je u Hrvatskoj već ostvareno. U proteklim godinama samo uporabom lakših boca smanjena je ukupna uporaba plastike za četvrtinu. Novi iskorak prema ostvarenju vizije Svijet bez otpada Coca-Cola je napravila krajem svibnja 2023. godine kad je potrošačima na hrvatskome tržištu predstavila neodvojive zatvarače za plastične boce.

Objava Grad Velika Gorica pobjednik je ovogodišnjeg izdanja projekta Od izvora do mora pojavila se prvi puta na V'Gradu.