Prijava

Vaša prijava

Zanimljivim kulturnim događajem se zatvara izložba “U ritmu meandra s Julijem Kniferom” u galeriji Galženica

['galerija galženica', 'izložba']

Izložba “U ritmu meandra s Julijem Kniferom” zatvorit će se zanimljivim događajem u galeriji Galženica sutra, 5. srpnja, s početkom u 19 sati.

Galerija Galženica zadnjih tjedana izlaže postav izložbe “U ritmu meandra s Julijem Kniferom”. Zadnjeg dana izložbe, 5. srpnja, dvoje autora,  – spisateljica Sanja Lovrenčić i likovni umjetnik Dominik Vuković – provest će posjetitelje kroz osobit svijet koji su dočarali zajedničkom slikovnicom te ispripovijedati ponešto o vlastitom iskustvu susreta s Kniferovom umjetnošću. Posjetitelji će imati priliku razgledati i kupiti slikovnicu ”U ritmu meandra s Julijem Kniferom”.

Foto: Galerija Galženica

Riječ je o izložbi koja predstavlja petu slikovnicu u seriji “Hrvatski likovni umjetnici” koju su realizirali Sanja Lovrenčić i Dominik Vuković. Prijašnji naslovi uključuju „Šest šetnji Slave Raškaj“, „Muha u ateljeu Ivana Kožarića“, „Marija u gradovima“ (posvećeno fotografskom opusu Marije Braut) i “U pariškom ateljeu Jurja Plančića”. Serija je nastavljena 2024. godine s novom slikovnicom posvećenom jednom od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, Juliju Kniferu.

Foto: Galerija Galženica

Slikovnica “U ritmu meandra s Julijem Kniferom” koristi tekst i dvadesetak ilustracija kako bi na djeci prilagođen način ispričala priču o nastanku osnovnog i prepoznatljivog motiva Kniferove umjetnosti – meandra. Kroz autorove bilješke, djeci se približava i ideja o „anti-slici“. Osim toga, uspostavljen je i dijalog između Knifera i umjetnika koji su utjecali na njega ili mu bili bliski tijekom stvaralačkog vijeka.

Foto: Galerija Galženica

Izložba i promocija slikovnice, u izdanju nakladničke kuće Mala zvona, održavaju se u sklopu obilježavanja stote godišnjice rođenja i dvadesete obljetnice smrti Julija Knifera (1924. – 2004.), jednog od najcjenjenijih i najutjecajnijih hrvatskih slikara.

Foto: Galerija Galženica

Dobrodošli su i djeca i odrasli!

Objava Zanimljivim kulturnim događajem se zatvara izložba “U ritmu meandra s Julijem Kniferom” u galeriji Galženica pojavila se prvi puta na V'Gradu.