Prijava

Vaša prijava

Vozač kamiona goričke tvrtke manipulirao podacima tahografa pa zarađivao duplo

['tahograf', 'Velika Gorica']

43-godišnji radnik goričke tvrtke je manualnim unosom nezakonito prikazao da nije vozio već da je koristio obvezan odmor i time nezakonito vodio duplu evidenciju radnog vremena. Protiv vozača i tvrtka bit će pokrenut prekršajni postupak te izrečena novčana kazna. 

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke jutros u 7.50 sati, na Slavonskoj aveniji kod raskrižja sa Ulicom Ljudevita Posavskog, proveli nadzor teretnog vozila zagrebačkih registarskih oznaka u vlasništvu tvrtke iz Velike Gorice, koji se kretao Slavonskom avenijom u smjeru istoka, a kojim je upravljao 43-godišnjak.

Obavljenim nadzorom radnog vremena vozača, odnosno podataka tahografskog zapisa i kartice vozača, kojima se bilježi radno vrijeme mobilnih radnika, sukladno Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu, u nadziranom razdoblju utvrđeni su prekršaji manipulacije s podacima tahografa, odnosno nezakonito vođenje duple evidencije radnog vremena.

Naime, navedeno je učinjeno na način da vozač prikazuje odmor vozača manualnim unosom na kartici vozača, za vrijeme dok upravlja vozilom sa analognim tahografom, gdje nezakonito prikazuje odmor umetnutim listićem u analognom tahografu tog istog teretnog vozila, dok za to vrijeme upravlja teretnim vozilom sa digitalnim tahografom na karticu.

Zbog navedenog protiv vozača i pravne osobe će biti pokrenut prekršajni postupak izdavanjem prekršajnog naloga, gdje je predviđena novčana kazna protiv vozača u iznosu od 920 eura, protiv pravne osobe novčana kazna u iznosu od 3.310 eura, a protiv odgovorne osobe u pravnoj osobi novčana kazna u iznosu od 1.980 eura.

Tahograf je uređaj koji se koristi za bilježenje aktivnosti vozača u komercijalnim vozilima, poput kamiona i autobusa. Uređaj bilježi podatke o vožnji poput brzine vozila, prijeđene udaljenosti, kao i intervale odmora i rada vozača, a sve kako bi se spriječio prekomjeran umor vozača te povećala sigurnost u prometu. Putem tahografa inspekcijska tijela mogu pratiti i temeljem toga primijeniti  zakon o radnim satima i odmorima vozača.

Objava Vozač kamiona goričke tvrtke manipulirao podacima tahografa pa zarađivao duplo pojavila se prvi puta na V'Gradu.