Prijava

Vaša prijava

Povijesna odluka grada Velike Gorice: besplatan vrtić i dodatnih 200 mjesta za mališane od sljedeće pedagoške godine

['Grad Velika Gorica', 'gradonačelnik grada velike gorice krešimir ačkar', 'kre', 'vrtići']

Uprava Grada Velika Gorica donijela je povijesnu odluku, od početka sljedeće pedagoške godine grad će u potpunosti financirati participaciju djeteta u vrtić. Ovu odličnu vijest za roditelje goričkih mališana potvrdio je gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar na konferenciji za medije održanoj ispred dječjeg vrtića Lojtrica u Velikoj Mlaki.

“Jedna od najbitnijih točaka sutrašnjega gradskoga vijeća je odluka da će roditelji koji imaju djecu polaznike desetosatnog predškolskoga odgoja biti oslobođena participacije tj. uplate od prvog devetog za svu djecu koja su korisnici naših usluga”, rekao je.

Objasnio je kako puna participacija po djetetu iznosi 344 eura, od čega su roditelji dosad plaćali 20 posto. Participaciju će od početka naredne pedagoške godine financirati Grad, a gradonačelnik je istaknuo kako to neće srozati kvalitetu vrtića te da će plaće djelatnika ostati iste.

Povećanje kapaciteta za 200 mjesta 

Osim besplatnih pohađanja vrtića najavljena su i proširenja kapaciteta.

Pročelnica za školstvo, predškolski odgoj i društvene djelatnosti Lana Krunić Lukinić najavila je proširenje kapaciteta za 200 mjesta, što će se ostvariti kroz sljedeće odredbe.

“VG Goričanka će pripasti kao podružnica dječjem vrtiću Ciciban, tamo će se smjestiti šest odgojnih skupina. Dječji vrtić Radići će imati tri odgojne skupine, a pripasti će dječjem vrtiću Lojtrica. Također, otvaranjem nove područne škole u Dobrancu otvorit će se i jedna mješovita skupina.

Gradit će još dva nova manja vrtića u mjesnom odboru Kobilić koji će obuhvatiti dvije odgojne skupine te u mjesnom odboru Turopolje također sa dvije skupine.

Izgradnja dva nova vrtića 

Pročelnica je najavila izgradnju potpuno nova dva vrtića sa kapacitetom od 400 mjesta u 2025. godini, a objasnila je i nove pedagoške mjere koje će se uvesti u Općini Orle.

“Mi smo prije dvije godine s Općinom Orle potpisali partnerstvo te je Općina Orle iz MPO-a dobila sredstva za gradnju svoga vrtića. Taj vrtić će pripasti dječjem vrtiću Velika Gorica. Tim partnerstvom će Grad Velika Gorica osigurati našoj goričkoj djeci mjesta unutar tog vrtića. mjesta će se dodijeliti djeci koja žive na graničnim područjima sa Općinom Orle”, objasnila je Krunić Lukinić.

Dodala je i kako je dogovoreno da će se svakim proširenjem kapaciteta, proširiti i kapaciteti za djecu s poteškoćama u razvoju, jer trenutno taj rad obavljaju samo dvije odgojne grupe u dječjem vrtiću Žirek.

Predškolski odgoj pospješuje razvoj djeteta

Arijana Mataga Tintor iz Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti grada Velike Gorice je istaknula važnost predškolskog odgoja za razvoj djeteta.

“Predškolski sustav je pravo svakog djeteta. Poznato je i jasno da djeca koja polaze predškolski sustav i koja su uključena u dječje vrtiće doista dobivaju najbolju moguću podlogu za budući život u kognitivnom, emocionalnom i socijalnom smislu”, ustvrdila je Mataga Tintor.

Ponovimo kako se besplatna participacija i dodatna mjesta u vrtićima kreću primjenjivati od početka naredne pedagoške godine u rujnu.

 

 

 

Objava Povijesna odluka grada Velike Gorice: besplatan vrtić i dodatnih 200 mjesta za mališane od sljedeće pedagoške godine pojavila se prvi puta na V'Gradu.