Prijava

Vaša prijava

Zagrebačka županija: ako imate rodino gnijezdo na krovu, dobivate novčanu naknadu

['bijele rode', 'gnijezdo roda', 'ju zeleni prsten zagrebačke županije']

Zeleni prsten Zagrebačke županije i Fond za zaštitu okoliša, s ciljem zaštite i očuvanja gnijezda bijele rode, provode projekt kojim financijski nagrađuju kućanstva koja dopuštaju da im na krovištu borave rode.

 

Vlasnici objekata na području Zagrebačke županije na kojima je rodino gnijezdo imaju pravo na novčanu naknadu. Novčana nagrada omogućena je kroz projekt „Zaštita i očuvanje bijele rode”. Tako će vlasnicima objekata s područja Zagrebačke županije na čijim se krovovima nalaze gnijezda bijelih roda biti isplaćena naknada u visini od 92 eura. Pola sredstava osigurava Fond za zaštitu okoliša, a drugu polovicu Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije.

 

Foto: JU Zeleni Prsten Facebook

 

Svrha projekta je očuvanje gnijezda bijele rode na krovovima objekata, kao i sufinanciranje dijela troškova popravka krovišta.

“Rode svoja gnijezda grade od grančica, većih grana, sijena, slame, trave, zemlje te stajskoga gnoja, a u novije doba na gnijezdima, nažalost, često nalazimo plastične vreće i špage. Isto gnijezdo može se koristiti desetljećima pa čak i preko 100 godina, a kako ga svake godine nadograđuju, može doseći impresivne dimenzije i masu. Na početku je teško svega nekoliko kilograma, a najveća zabilježena gnijezda mogu biti visoka i široka preko 2 metra te doseći masu od čak 1000 kg zbog čega može doći do oštećenja krovišta. Stoga krovovi na kojima se nalazi gnijezdo bijele rode imaju kraći vijek trajanja”, objašnjavaju iz JU Zeleni Prsten.

Foto: JU Zeleni Prsten Facebook

Vlasnici objekata koji žele sudjelovati u projektu i ostvariti naknadu, trebaju provjeriti već popunjene podatke u Obrascu koji su dobili na kućnu adresu, po potrebi izmijeniti ili ispuniti podatke koji nedostaju te potpisati. Popunjeni i vlastoručno potpisani obrazac potrebno je poslati najkasnije do 19. kolovoza 2024. godine na adresu Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Objava Zagrebačka županija: ako imate rodino gnijezdo na krovu, dobivate novčanu naknadu pojavila se prvi puta na V'Gradu.