Prijava

Vaša prijava

TOPLINSKI VAL Hitna bilježi više intervencija, liječnici savjetuju – pijte vodu i čaj!

['toplinski val', 'toplotni udar', 'vrućina']

Zbog toplinskog vala koji je zahvatio Hrvatsku liječnici upozoravaju na važnost pridržavanja mjera zaštite. Zagrebačka Hitna medicinska pomoć bilježi znatno povećanje broja intervencija, proteklih nekoliko dana njihov broj je porastao između 20 i 30 posto. Najčešće su intervencije povezane s ozljedama starijih osoba uslijed padova i alkoholiziranim osobama, no pomoć traže i onkološki pacijenti te osobe s visokim krvnim tlakom i infekcijama.

Upozorenje na toplinske valove DHMZ-a:

Foto: DHMZ

Evo nekoliko ključnih savjeta koji vam mogu pomoći da ostanete sigurni i zdravi tijekom ovih ekstremnih vrućina.

1. Izbjegavajte izlaganje suncu između 10 i 17 sati Liječnici savjetuju da se izlaganje direktnom suncu smanji na najmanju moguću mjeru, osobito tijekom najtoplijih dijelova dana. U tom periodu najbolje je ostati u zatvorenim, klimatiziranim prostorima. Ako ipak morate biti vani, koristite šešire, kreme sa visokim zaštitnim faktorom te laganu odjeću.

2. Pijte dovoljno tekućine Hidratacija je ključna tijekom visokih temperatura. Preporučuje se piti puno vode, kao i čajeve od mente ili kamilice koji sadrže manje teina. Također, izotonične otopine mogu pomoći u održavanju ravnoteže elektrolita u tijelu. Izbjegavajte kofein i alkohol jer oni pojačano dehidriraju organizam.

3. Nosite laganu i prozračnu odjeću Odaberite laganu, prozračnu i svijetlu odjeću od prirodnih materijala poput pamuka. Također, nosite šešire ili druga pokrivala za glavu te sunčane naočale kako biste zaštitili oči od štetnog UV zračenja.

4. Koristite kreme sa zaštitnim faktorom Korištenje krema sa zaštitnim faktorom (SPF) od najmanje 30 pomoći će vam zaštititi kožu od štetnih UV zraka. Nanesite kremu barem 30 minuta prije izlaska na sunce i redovito je obnavljajte, osobito nakon znojenja ili plivanja.

5. Prilagodite prehranu Jedite laganiju hranu koja se lako probavlja, poput voća i povrća. Izbjegavajte teške, masne obroke koji dodatno opterećuju organizam. Lubenica, krastavci i citrusi odličan su izbor jer osim što hidratiziraju, sadrže i važne vitamine i minerale.

6. Pazite na najosjetljivije skupine Starije osobe, djeca, trudnice i kronični bolesnici posebno su osjetljivi na visoke temperature. Pobrinite se da su uvijek dovoljno hidratizirani i da se ne izlažu suncu bez potrebe. Također, pratite njihove simptome i u slučaju potrebe, ne oklijevajte potražiti medicinsku pomoć.

7. Pratite vremensku prognozu i upozorenja Redovito pratite vremenske prognoze i upozorenja meteoroloških službi. Budite informirani o trajanju toplinskog vala i pridržavajte se preporuka stručnjaka.

Objava TOPLINSKI VAL Hitna bilježi više intervencija, liječnici savjetuju – pijte vodu i čaj! pojavila se prvi puta na V'Gradu.