Prijava

Vaša prijava

Jane se iz Novog Zelanda vraćaju sa zlatom!

['ansambl jane', 'jane', 'novi zeland']

Članice Ansambla Jane ostvarile su izvanredan uspjeh osvojivši svoju treću zlatnu medalju na najvećem zborskom natjecanju na svijetu koje se ove godine održalo na Novom Zelandu. Olimpijada zborova okupila je ukupno 250 zborova iz cijelog svijeta, uključujući i 97 zborova iz Kine.

U kategoriji folklora s instrumentalnom pratnjom, u kojoj su se natjecale naše članice Ansambla Jane, sudjelovalo je 25 zborova. To je značajan broj u usporedbi s nekim drugim kategorijama koje su imale tek desetak sudionika. Jane su osvojile impresivnih 88,50 bodova, čime su osigurale zlatnu medalju, najbolji rezultat do sada. Ovo im je bila šesta olimpijada i treća zlatna medalja, što predstavlja izvanredan kontinuitet uspjeha. Zbor je do 3. zlatne medalje dovela umjetnička voditeljica Ana Jaklinović, dok se za organizaciju pobrinuo Danijel Skrbin.

-Održale smo prekrasan koncert u prostorijama Folklornog ansambla kralj Tomislav iz Aucklanda, ostvarili predivna prijateljstva i trenutke za pamćenje. Sretne smo jer se puno mladih zainteresiralo za folklor, našu kulturu, ples i tradiciju. Posebno bih izdvojila obitelj Gorana Kacurova koja nas je i ugostila u svojem domu i bila poveznica u kontaktima s našim Hrvatima u Aucklandu – poručuje predsjednica Alina Haraminčić.

-Susrele smo se i s našim Turopoljcem, susjedom Igorom Milatovićem koji živi u Aucklandu od ’87. godine.

Ovaj uspjeh Ansambla Jane još jednom potvrđuje njihov izniman talent i predanost, te doprinosi promociji hrvatske kulture na međunarodnoj sceni. Članice ansambla, zajedno sa svojom voditeljicom i predsjednicom, nastavit će raditi na daljnjem unapređenju svog umjetničkog izraza i postizanju novih uspjeha na svjetskoj razini.

Inače, Ansambl Jane osnovan je 2004. godine u Velikoj Gorici okupljanjem djevojaka koje su bile dugogodišnje članice nekoliko amaterskih folklornih društava i zborova iz Turopolja, kraja bogate folklorne tradicije. Sastav je nazvan Jane prema tradicionalnom turopoljskom ženskom imenu, prepoznatljivom za kraj iz kojeg dolaze i koji s ponosom predstavljaju. Pjesme koje izvode obuhvaćaju područje cijele Hrvatske, a načinom izvedbe iznimno je naglašena raznolikost i bogatstvo folklornoga glazbenog izričaja domovine.

Objava Jane se iz Novog Zelanda vraćaju sa zlatom! pojavila se prvi puta na V'Gradu.