Prijava

Vaša prijava

Doznali smo detalje ovogodišnjeg 7. izdanja Ljeta u Vukovini

['čujem', 'kurija alapić', 'Ljeto u Vukovini', 'mirišim ljeto', 'pečenje pečenika', 'vidim']

Tradicionalno se prve subote u kolovozu održava manifestacija “Vidim, čujem i mirišem ljeto” u Vukovini. Fokus manifestacije je na kulturnom segmentu programa koji donosi zabavu za djecu i odrasle. Donosimo detaljan pregled aktivnosti ove autentične manifestacije.

Ovogodišnje izdanje manifestacije bit će sedmo po redu. Lani se zbog nepovoljne vremenske prognoze događaj održao u Društvenom domu, a iz organizacije poručuju kako se nadaju da je to jedini i izolirani slučaj.

Nadamo se i mi jer se manifestacija priređuje u spomeniku kulture, jedinstvenoj Kuriji Alapić.

Sandra Maršić iz Udruge Vukovina u srcu je objasnila kako je cilj događaja pružiti originalno lokalno događanje jednako sadržajem jednako zanimljivo i djeci i odraslima.

“Od samih početaka broj gostiju je toliki da nas u organizaciji treba sve više i više. Zato što u to vrijeme ima manje ovakvih događanja. Mi smo htjeli da u našoj sredini, tu u bližoj okolici, se može posjetiti nešto gdje je dobrodošla cijela obitelj”, izjavila je Maršić.

Njegovanje tradicija Turopoljskog kraja

Prepoznatljiv datum održavanja manifestacije određen je dozrijevanjem glavne namirnice događanja-pečenika.

Naime, glavna aktivnost festivala jest oživjeti običaj pečenja pečenika u kojem uživaju svi uzrasti. Lani je u te potrebe pripremljeno čak 400 pečenika.

običaja imamo dosta i odlično se čuvaju u našim KUD-ovima, ovaj nije nitko uprizorio citat 7.20

“Običaja u našem kraju ima jako puno i odlično se čuvaju u našim kudovima međutim ovaj običaj pečenja pečenika ljeti nije još nitko uprizorio, a mi smo pokušali prenijeti tu emociju, lijepo sjećanje i radost povezanu uz taj običaj”, zaključila je.

Foto: Vukovina u srcu

Naglasak na kulturnom aspektu događaja

Kulturni program osmišljen je na lukav i praktičan način. Naime, za vrijeme trajanja dječje predstave odrasli mogu sudjelovati u radionici i obrnuto, dok su djeca na radionici, odrasli mogu uživati u predstavi.

Mališani će tako uživati u zabavnoj i poučnoj predstavi Pčela Stela koja će ih više naučiti o ekologiji i važnosti pčela. Riječ je o edukativnoj predstavi za djecu u izvedbi odgojiteljice Petre Siladi.

Foto: Vukovina.info

Nakon predstave djeca će moći oslikati drvenu igračku konjića, a odrasli će dotada već ukrasiti  mehaničkog leptira.

Organizatori su sudjelovali na edukaciji oslikavanja tradicionalnih igračaka u za to specijaliziranom obrtu u Mariji Bistrici.

Kada se dovoljno smrači, posjetitelji će obiteljski moći uživati u filmu Lessi.

Rani dolazak za vožnju Oldtimerima 

Vožnja u izlošcima Oltimer kluba te kočijom bit će dostupno od 18 sati do sumraka pa dođite na vrijeme kako biste uhvatili turu po Vukovini.

Gastro ponuda

Članovi DVD-a Vukovina na sebe su preuzeli odgovornost za pripremu ljetnih specijaliteta.

Posjetitelji će moći uživati u roštilju i klasičnim ljetnim pićima, ali i onim ne tako klasičnim.

U ponudi će biti i domaći Gin, domaća piva, štrukle te dobro poznati i uvijek traženi tradicionalni kolači koji imaju i zaslužuju zasebnu kućicu.

Dođite, zasladite se, zabavite se i provedite ljeto u našoj prekrasnoj Vukovini!

Foto: Vukovina.info Facebook

Događaj je financiran sredstvima Grada Velike Gorice te organiziran uz pomoć Pučkog otvorenog učilišta, Turističke zajednice Grada Velike Gorice, Muzeja Turopolja i Zagrebačke županije. 

 

 

Objava Doznali smo detalje ovogodišnjeg 7. izdanja Ljeta u Vukovini pojavila se prvi puta na V'Gradu.