Prijava

Vaša prijava

Vlada usvojila odluku o podizanju plaća vatrogascima

['povećanje plaća vatrogasaca', 'vatrogasci']

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o promijeni visine dodatka na osnovni koeficijent za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca.

Premijer Andrej Plenković je poručio kako vjeruje da je ova odluka kvalitetno rješenje.

Ovom prilikom je podsjetio da je HDZ u svom mandatu transformirao Hrvatsku vatrogasnu zajednicu na razinu središnjeg državnog ureda, osigurao novi zakonski okvir, značajno povećao sredstva te uložio 600 milijuna eura u opremu i modernizaciju.

Nije propustio napomenuti ni da su naručili dva nova kanadera vrijedna 105 milijuna eura koji će osnažiti vatrogasnu flotu.

Novi iznos minimalne plaće vatrogasaca

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je istaknuo da je nova odredba rezultat potpore hrvatskom vatrogastvu.

“Ona nije donesena slučajno nego je to izraz zaštite radno-pravnog statusa hrvatskih vatrogasaca i ovo će se prvi put dogoditi da će uredba kao takva govoriti o visini dodataka na osnovni koeficijent za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca”, zaključio je.

Napomenuo je da je uredba usuglašena sa svim zainteresiranim udrugama i sindikatima te otkrio kako su doneseni i drugi pravilnici koji uređuju sustav profesionalnog vatrogastva.

Tucaković je objasnio kako je plaća profesionalnog vatrogasca suma koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta, koji se uvećava za povećanu opasnost za život i zdravlje, uz osnovicu za izračun plaće te uvećan za 0,5 posto za svaku godinu navršenog radnog staža.

Vlada je ta koja određuje visinu dodataka za povećanu opasnost za život i zdravlje profesionalnog vatrogasca, osobno vatrogasno zvanje i odgovornost u sustavu hijerarhije rukovođenja te visinu dodatka za rad na poslovima s posebnim uvjetima rada na temelju klasifikacije radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca.

Tucaković je rekao kako bi, u skladu s novom uredbom, odsada plaća za početnika mogla iznositi oko 1300 eura.

 

Objava Vlada usvojila odluku o podizanju plaća vatrogascima pojavila se prvi puta na V'Gradu.