Prijava

Vaša prijava

Otkrivena bista Jadranka Cumbaja u istoimenom parku

['Jadranko Cumbaj']

Nakon što je u prosincu prošle godine u čast istaknutom heroju Domovinskog rata Jadranku Cumbaju nazvan park na križanju Šenoine-Seljine brigade- Ulice Antuna Cvetkovića, u tzv. Pjesničkom naselju, danas je u istoimenom parku svečano otkrivena i bista ovom ratnom heroju.

Bistu su svečano otkrili Jadrankovi majka i otac, zamjenik gradonačelnika Neven Karas i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Impresivna bista djelo je akademskog kipara Velikogoričana Mladena Mikulina.

– Bista našeg sina Jadranka treba podsjećati buduće naraštaje na hrabre vitezove koji su dali najvrijednije što su imali da bi obranili Lijepu Našu, zato trebaju voljeti, čuvati i braniti našu Domovinu, da se ne bi njihove majke gušile u boli i suzama. Naš Jadranko živi u ovome gradu, živi u svojoj Velikoj Gorici i tu će živjeti zauvijek – poručio je u emotivnom govoru Jadrankov otac, Stjepan Cumbaj.

Medved: Ovom bistom educiramo naše mlade o važnosti i cijeni slobode

- Operacija Oluja bila je presudna za oslobađanje do tada okupiranih područja, a Jadranko Cumbaj je svojim neustrašivim djelovanjem dao neprocjenjiv doprinos tom povijesnom trenutku. Njegova pogibija na samom početku operacije Oluja dodatno naglašava težinu i značaj žrtve koju smo kao hrvatski branitelji podnijeli za slobodu i suverenitet naše domovine.

Možemo istaknuti kako su nacionalni identitet i kolektivna svijest koju smo gradili u Domovinskom ratu pod vodstvom našeg prvog predsjednika doktora Franje Tuđmana i danas čvrsto ukorijenjeni u našoj svakodnevici. Tome svjedočimo i danas ovdje u Velikoj Gorici. Ovaj park i bista Jadranka Cumbaja doprinose očuvanju tih vrijednosti podsjećaju sve nas na snagu zajedništva i herojski duh koji je oblikovao našu noviju povijest.

Kao dragovoljac, pukovnik, Jadranko Cumbaj ostavio je neizbrisiv tragu povijesti naše zemlje. Uništavanje neprijateljskih tenkova i oklopnih vozila, njegov ratni put u 2. gardijskoj brigadi svjedoče o njegovom nevjerojatnom doprinosu našoj borbi za slobodu. Ovaj park postaje primjer zajedničkog truda i predanosti u očuvanju našeg nasljeđa. Ova inicijativa osigurava da sjećanje na naše junake bude trajno prisutno u našim srcima, da njihove vrijednosti dalje služe kao vodilja za buduće generacije. Ovom bistom, na prikladan način, educiramo naše mlade o važnosti i cijeni slobode. Kroz posjete parku, djeca i odrasli razvijat će svoj interes kako bi saznali više o Jadrankovom nasljeđu, kako bi razumjeli kontekst Domovinskog rata i razvili dublje poštovanje prema vrijednostima za koje smo se u domovinskom ratu borili – poručio je ministar Medved.

– Ova bista podsjeća na žrtvu koju je Jadranko podnio za slobodu naše Domovine. Otkrivanjem ove biste želimo da svi građani, a posebno naše mlađe generacije uvijek imaju na umu vrijednosti za koje se Jadranko borio i za koje je dao svoj život. Neka nam ova bista svima bude trajni podsjetnik koliko je sloboda važna i koliko ju je važno čuvati i braniti – poručio je Karas.

Tko je bio Jadranko Cumbaj?

Jadranko Cumbaj – Pilot rođen je 14. prosinca 1967. u Zagrebu, a odrastao je u Velikoj Gorici, gdje je bio i društveno aktivan, pogotovo u Lovačkom društvu Srna, čiji je bio i tajnik. Bio je dragovoljac Domovinskog rata, a svoj častan ratni put prošao je kao pripadnik 21. mješovitog protuoklopno- artiljerijskog divizijuna i 2. gbr, legendarnih Gromova. Bio je pukovnik Hrvatske vojske i hrvatski ratni vojni invalid.

Foto: Privatna arhiva

Svoju spremnosti, volju i odlučnost, pokazao je na bojištima diljem naše Hrvatske – od pokupskog do južnog bojišta, a tijekom rata uništio je 29 neprijateljskih tenkova i oklopnih vozila. Prvi je koristio termovizijski sustav i uništio neprijateljski tenk M-84, pogodivši ga navođenom raketom preko rijeke Kupe u Desnom Sredičkom, gdje je tada bila najbliža prva crta bojišta od Velike Gorice.

Poginuo je prvog dana vojno-redarstvene operacije Oluja, 4. kolovoza 1995., u Mošćenici u borbama za oslobođenje Petrinje, u 28. godini života. Za svoj doprinos nagrađen je brojnim odlikovanjima, među ostalim priznanjem „Andrija Andabak“, te za junački čin u ratu Redom kneza Domagoja s ogrlicom.

Park Jadranka Cumbaja postaje simbol zahvalnosti i poštovanja prema hrabrim ljudima poput njega koji su svoje živote položili za slobodu i mir, podsjetnik na temelje naše državnosti, na najhrabrije pojedince i inspiracija za naš svakodnevni rad u kojem su nam motivacija i inspiracija upravo ljudi poput Jadranka.

Objava Otkrivena bista Jadranka Cumbaja u istoimenom parku pojavila se prvi puta na V'Gradu.