Prijava

Vaša prijava

Zdenka Mlinar u Makedoniji promovirala svoju desetu dvojezičnu knjigu “Na otoku Mirakul”

['makedonija', 'Na otoku Mirakul', 'zdenka mlinar']

Naša sugrađanka Zdenka Mlinar već je treći put u Kumanovu povodom tradicionalne kulturno-umjetničke proslave izlaska sunca na megalitskoj zvjezdarnici Kokino u organizaciji Društva pisaca Kumanovо kako bi promovirala i svoju desetu dvojezičnu knjigu, “Na otoku MIRAKUL / На островот на ЧУДОTO”.

– Razlog više za promociju u Kumanovu bio je taj što je upravo to kumanovsko Društvo pisaca bilo i sunakladnik ovom izdanju, a njegova predsjednica Elizabeta Pavlovska bila je i recenzentica i prevoditeljica knjige s hrvatskog na makedonski jezik. – kazala je Mlinar.

Promociji je prisustvovao velik broj ljubitelja pisane riječi, kao i prijatelja Društva pisaca Kumanovo. Zadivljujući je bio i nastup mladih umjetnika različitih kategorija (violina, Kaja Popovska; plesni sportski klub “Dinamik”, Tanja Kitanovska Stojanovska; bend “Shockwave”, Anastasija Filipovska, Mario Ilievski i Petar Shterjovski).

Voditeljica i moderatorica promocije bila je kumanovska pjesnikinja i prozaistica Ljiljana Tričković koja je svojom karizmom, i pored veoma zabavnog programa, u vrelinu ljetnog sutona dodala i svojih nijansi lepršavosti.

Poeziju iz ovog Zdenkinog “ljetnog” naslova, čitale su Jovana Pavlovska i Anastasija Anđelovska i to dvojezično, na hrvatskom i na makedonskom jeziku.

– Bila mi je čast i drugi dan boraviti u Kumanovu, uz prekrasno osmišljenu 16. kulturno-umjetničku proslavu izlaska sunca na megalitskoj zvjezdarnici Kokino. U prepunoj dvorani Zanatskog doma Kumanovo, mogao se čuti pjev na skoro svim jezicima susjednih zemalja, na što su organizatori posebno ponosni. Manifestaciji su prisustvovali i općinski dužnosnici Aleksandar Krstevski te Lidija Kostić, koja se prigodnim riječima obratila i na promociji knjige “Na otoku MIRAKUL”. – kazala nam je Zdenka Mlinar.

U zabavnom dijelu programa uživalo se u odličnom nastupu lokalnog Dječjeg omladinskog folkoranog ansambla “Srma” te glazbenog nastupa istrijanskog dvojca iz Buja Anita i Dante Marušić.

Na ovoj 16. manifestaciji, Zdenka je osvojila i 2. nagradu u kategoriji Strani autori, za pjesmu SUNCE, MAKEDONSKO, što joj nije prvi put jer je 2023. osvojila prvu, a 2022. također drugu nagradu.

– Gostoljubivost i toplina Makedonki i Makedonaca, nama prijateljske države, razlog je da im se opet vraćamo, ali isto tako da se i mi, kada smo u prilici, potrudimo njima biti dobri domaćini – riječi su kojima je Zdenka Mlinar završila opis svojeg ovogodišnjeg gostovanja u Kumanovu.

Objava Zdenka Mlinar u Makedoniji promovirala svoju desetu dvojezičnu knjigu “Na otoku Mirakul” pojavila se prvi puta na V'Gradu.