Prijava

Vaša prijava

Slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 29. obljetnicu VRO “Oluja”

['dan domovinske zahvalnosti', 'dan hrvatskih branitelja', 'dan pobjede', 'VRO Oluja']

Hrvatska danas obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 29. obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Oluja”, koja je trajala tri dana i rezultirala oslobađanjem 11.000 četvornih kilometara okupiranog područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu.

Operacija Oluja započela je 4. kolovoza 1995. godine u 5 sati ujutro. Već do 7. kolovoza, hrvatske snage uspjele su osloboditi okupirana područja u Dalmaciji, Lici, Kordunu i Banovini, vraćajući ih pod kontrolu Republike Hrvatske.

5. kolovoza obilježava se godišnjica ove operacije, na dan kada su hrvatski vojnici ušli u Knin, središte samoproglašene Republike Srpske Krajine (RSK). Nakon ljeta 1995. godine, RSK se svela na područja istočne Slavonije, koja su Hrvatskoj vraćena nakon mirne reintegracije Podunavlja 1998. godine.

Operacija Oluja izvedena je tri mjeseca nakon operacije Bljesak, kojom je Hrvatska povratila kontrolu nad zapadnom Slavonijom. To se dogodilo nakon što su predstavnici RSK odbili sve mogućnosti mirnog rješenja, uključujući plan Z4. Ova operacija je završila rat u Hrvatskoj, tijekom kojeg su snage RSK, uz podršku iz Beograda, napale i uništile mnoge gradove i sela te protjerale nesrpsko civilno stanovništvo.

Uz Knin, operacijom Oluja oslobođena su i mjesta poput Gračaca, Obrovca, Korenice, Slunja, Plitvica, Svetog Roka, Benkovca, Kijeva, Vrlike, Dubice i mnogih drugih, a hrvatske snage došle su do međunarodno priznate granice Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Međutim, nakon Oluje, oko 200 tisuća građana, uglavnom srpske nacionalnosti, napustilo je ta područja, a povratak im je, prema nevladinim organizacijama, godinama bio otežan.

Ova vojna operacija, koja je oslobodila jednu petinu hrvatskog teritorija, nije prošla bez žrtava. Na oltar Domovine živote su položila 174 vojnika i redarstvenika, dok ih je više od 1400 ranjeno.

Neka im je vječna slava i hvala.

Objava Slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 29. obljetnicu VRO “Oluja” pojavila se prvi puta na V'Gradu.