Prijava

Vaša prijava

Promatrate li suze sv. Lovre? Saznali smo kada će biti najbolji uvjeti za uočiti ih

['suze sv Lovre']

Hrvatski astronomski savez je izvijestio kako će u noći s 11. na 12. kolovoza i s 12. na 13. kolovoza od 23 sata do jutra biti najbolji uvjeti za promatranje meteora popularno zvanih suze sv. Lovre.

“Uvjeti za promatranje meteora ove će godine biti malo slabiji budući da je na nebu Mjesec koji će svojim sjajem ponešto umanjiti vidljivost meteora”, poručuju iz Saveza.

Vremenska prognoza za vikend je jako povoljna na području cijele Hrvatske, a meteore će najbolje biti promatrati od ponoći do zore jer je tada zviježđe Perzej visoko na nebu.

Hrvatski astronomski savez prognozirao je prosječnu aktivnost od oko 100 meteora na sat. Priopćili su kako je maksimalni broj meteora od 80 do 100 meteora u jednom satu, a brzina meteora je oko 59 kilometara u sekundi.

Kako bi pad meteora bio što vidljiviji, preporuča se da za promatranje tog nebeskog spektakla pronađete lokaciju što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja. “Meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi se oči prilagodile noćnim uvjetima”, pojasnili su iz Saveza.

Izraz “suze sv. Lovre” koji se često koristi za meteore koje promatramo u kolovozu, postao je popularan tek u zadnjih pedesetak godina kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije.

Hrvatski astronomski savez ovom prigodom, od 10. do 12. kolovoza, organizira razne astronomske aktivnosti u Križevcima, Novigradu na Dobri, Privlaki, Sisku, Splitu, Stražinecu, a osim meteorskog roja teleskopima će se moći pogledati Mjesec i Saturn ili primjerice galaksija u Andromedi.

Objava Promatrate li suze sv. Lovre? Saznali smo kada će biti najbolji uvjeti za uočiti ih pojavila se prvi puta na V'Gradu.