Prijava

Vaša prijava

Pojačani nadzor vozača osobnih prijevoznih sredstava od 23. do 29. kolovoza

['električni romobili', 'pojačan nadzor']

Policijska uprava zagrebačka, pa tako i policijska postaja Velika Gorica, provesti će pojačani nadzor vozača osobnih prijevoznih sredstava i to u vremenskom periodu od dana 23. do dana 29. kolovoza.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, osobno prijevozno sredstvo je vozilo koje nije razvrstano ni u jednu kategoriju vozila sukladno posebnim propisima, bez sjedećeg mjesta, čiji radni obujam motora nije veći od 25 cm3 ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h, odnosno čija najveća konstrukcijska brzina ne prelazi 25 km/h (vozilo koje se može samo uravnotežiti, monocikl s motornim ili električnim pogonom i sl.).

Vozači osobnih prijevoznih sredstava moraju se kretati po biciklističkim stazama ili trakama, a ukoliko one ne postoje, mogu se kretati nogostupom, odnosno pješačkim zonama vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu. Isto tako, za vrijeme vožnje, vozači osobnih prijevoznih sredstava prilikom vožnje moraju na glavi nositi zaštitnu kacigu, a osobnim prijevoznim sredstvom ne smiju upravljati sa slušalicama u oba uha.

Cilj provođenja pojačanog nadzora je upoznavanje vozača navedene skupine vozila sa zakonskim odredbama te smanjenje broja prometnih nesreća kao i poboljšanje općenitog stanja u prometu s obzirom da se u današnje vrijeme pojavljuje sve više osobnih prijevoznih sredstava na našim prometnicama.

Objava Pojačani nadzor vozača osobnih prijevoznih sredstava od 23. do 29. kolovoza pojavila se prvi puta na V'Gradu.