Prijava

Vaša prijava

SDP Velika Gorica – U posljednjih 20 godina u Hrvatskoj je ubijeno 400 žena

['Forum žena SDP', 'go sdp', 'Ivana Mlinar', 'sdp']

U povodu Dana borbe protiv nasilja nad ženama, Forum žena i Gradske organizacije SDP-a Velika Gorica uputio je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Danas, 22. rujna obilježavamo Dan borbe protiv nasilja nad ženama i započinjemo ga šokantnim podacima da je u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina ubijeno više od 400 žena, a 200 njih ubile su njima bliske osobe. Problem nasilja nad ženama nije samo problem loših pojedinaca, to je sustavni problem koji neadekvatno štiti žene i nedovoljno brzo i strogo reagira na počinjena (ne)djela. Nasilje nad ženama nije privatno pitanje „tako vam je to u obitelj“. Ono je pitanje društva i države te zahtjeva odgovornost svih nas, političara, sudova, policije, obrazovnih i zdravstvenih institucija.

 

Mi žene ne želimo živjeti u zemlji u kojoj ginekolog osuđen za silovanje radi u bolnici i gdje muškarci koji su i policiji i sudovima poznati obiteljski nasilnici budu pušteni od strane suda na slobodu i potom počine ubojstvo. Mi socijaldemokratkinje apeliramo na ujedinjenje u borbi protiv nasilja sustavnim odgovorima koji uključuju ranu edukaciju i prevenciju, uključujući građanski odgoj, zdravstveni odgoj i obrazovanje u osnovnim i srednjim školama te uređenim sustavom koji postojeće zakone i provodi.

 

Djevojčice, djevojke, žene moraju biti sigurne i znati da su zaštićene u svojim domovima, na poslu, u svoje slobodno vrijeme. Ne možemo govoriti o ravnopravnosti dok god žene žive u strahu, sve dok pravosuđe i sustavi zaštite ne odgovaraju adekvatno na nasilje. Žene se već stoljećima bore i nastavit će se boriti za ono što im pripada – za slobodu i ravnopravnost, jer ravnopravnost nije samo žensko pitanje, to je pitanje pravednosti, solidarnosti i napretka jednog društva – poručuje Ivana Mlinar, u ime Foruma žena i Gradske organizacije SDP-a Velika Gorica

Objava SDP Velika Gorica – U posljednjih 20 godina u Hrvatskoj je ubijeno 400 žena pojavila se prvi puta na V'Gradu.