– Tvrtka drži prezentacije i dijeli testove za rak debelog crijeva, a onda starije osobe nagovaraju na kupnju skupih preparata, pa čak i masažne fotelje od čak 3000 eura – napisala je jedna gospođa na društvenim mrežama.

 U zadnje vrijeme sve su učestaliji telefonski pozivi kojim vas pozivaju na nekakve medicinske preglede, da ste dobitnici nagrada takozvane prezentacije…međutim iza takvih poziva se kriju prevare koje vas mogu koštati i nekoliko tisuća kuna…oni vam prodaju svoje čudotvorne pulsirajuće magnetne madrace, jastuke itd., a sve to isto možete kupiti na internetu za nekoliko stotina kuna…i to nije sve isti nemaju odobrenje da su registrirani u ministarstvu zdravlja RH tj. njihovi proizvodi nemaju licencu da su medicinska pomagala…oprezno s istima jer vas takva trgovina s njima može koštati nekoliko tisuća kuna, a bez licence, garancije i povrata novca… – piše druga osoba.

Upozorenje vezano uz Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva:

– Zbog učestalih upita građana koji su nedavno bili kontaktirani od strane nepoznate tvrtke iz Osijeka da dođu na prezentaciju i besplatne preglede vezane uz prevenciju raka debelog crijeva, napominjemo kako su jedine ovlaštene osobe i institucije kojima se možete obratiti na tu temu liječnici obiteljske medicine, patronažne sestre i zavodi za javno zdravstvo koji sustavno rade na provođenju Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva te im se bez ustručavanja možete obratiti za sva pitanja i besplatne preglede – poručuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Ministarstvo zdravstva skreće pozornost građanima na lažne pozive pravnih subjekata koji se u posljednje vrijeme pojavljuju u nekoliko hrvatskih županija, a vezani su uz prezentaciju programa za prevenciju raka debelog crijeva, priopćili su iz Ministarstva zdravstva.

Ministarstvo poziva građane da se, uz nacionalne preventivne programe, odazovu na preventivne zdravstvene preglede koji će krenuti sredinom listopada na nacionalnoj razini.

Svatko će dobiti poziv svog obiteljskog liječnika, pozivi su besplatni i spašavaju živote, ističu.

“Jedine osobe i institucije kojima se građani mogu obratiti na temu preventivnih pregleda za rak debelog crijeva su liječnici obiteljske medicine, patronažne sestre i Zavodi za javno zdravstvo u županijama. Hrvatski zavod za javno zdravstvo jedini provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, kao i ostale nacionalne preventivne programe”, kaže se u priopćenju.