Prijava

Vaša prijava

Ni kiša ih nije spriječila: U tijeku je 20. državno natjecanje orača u Kurilovcu

['državno natjecanje u oranju', 'oranje', 'svjetsko natjecanje u oranju']

Kiša nije spriječila ponajbolje hrvatske orače da izađu na polje u Kurilovcu gdje se natječu za titulu najboljeg na 20. Državnom natjecanju orača Hrvatske. 

Natjecanje se održava povodom 105. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta, a u suorganizaciji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te gradom Velika Gorica.

Organizatorica manifestacije, Morana Tomičić, je posjetiteljima kako trebaju biti ponosni na desecima godina dugu tradiciju oranja te im poželjela dobru zabavu.

“Zajedno svojim primjerom promičemo važnost poljoprivrede i njezin ključni utjecaj na naše gospodarstvo i zajednicu. Neka ovo bude prilika za nova prijateljstva, učenje i ponosno predstavljanje onoga što znamo i volimo”, izjavila je.

Na natjecanju sudjeluju predstavnici 11 županija i Grada Zagreba, a natječu se u klasi prug ravnjak i plug premetnjak te ekipno.

Državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak je pozdravio sve okupljene u ime premijera Andreja Plenkovića i ministra poljoprivrede Josipa Dabra te se osvrnuo na dugu tradiciju natjecanja u oranju.

“Ovdje u Turopolju je zemlja bogata i tvrda, danas ćete ju malo imati mekšu zbog ove kiše”, ustvrdio je dodavši kako je vrijeme na natjecanju 2016. godine bilo iznimno vruće.

Poručio je kako je natjecanje u Oranju od 1995. do ovogodišnjeg, jubilarnog 20 izdanja, prošlo mnoge izazove te se prisjetio kako se dosad natjecateljski oralo u Virovitici, Požegi, Zagorju i Velikoj Gorici.

Ovo natjecanje na državnoj razini je ujedno i priprema za Svjetsko natjecanje koje će se održati 2026. godine u Osijeku.

 

 

Objava Ni kiša ih nije spriječila: U tijeku je 20. državno natjecanje orača u Kurilovcu pojavila se prvi puta na V'Gradu.