Prijava

Vaša prijava

23. GASTRO TUROPOLJA Od petka do nedjelje uživajte u bogatoj domaćoj slatko-slanoj ponudi!

['gastro turopolja', 'krešimir ačkar', 'maja toth', 'tz velika gorica']

Gastro Turopolja je manifestacija koja svake godine okuplja zajednicu na jednom mjestu, stvarajući atmosferu ispunjenu mirisima domaće hrane i toplinom obiteljskog okupljanja. Ove godine, događanje je posebno značajno jer nosi i humanitarnu notu – sva prikupljena sredstva bit će usmjerena za rehabilitaciju mladog sugrađanina Ivana Šćepine, a donirat će moći svatko skeniranjem QR koda.

Uvertira u Gastro već je započela prošlog petka Tjednom restorana, u klopu kojeg je čak 13 velikogoričkih restorana pripremilo poseban meni s lokalnim delicijama, jedinstvenim kombinacijama okusa i modernim interpretacijama tradicionalnih jela. Više o ponudama možete pronaći ovdje.

Program započinje u petak bogatim sadržajem

Posjetitelji će moći prisustvovati otvorenju 12. Velikogoričkih dana meda, 6. Gospodarskog sajma i 3. VOLIM EKO poljoprivrednog sajma, gdje će imati priliku upoznati se s lokalnim proizvođačima i njihovim proizvodima.

Gastro vikend

Subota je posvećena najmlađima kroz omiljeni Dječji gastro, pružajući djeci priliku da se zabave i nauče nešto novo o hrani i tradiciji Turopolja. Nedjelja donosi tradicionalni program u kojem će posjetitelji uživati u pravim okusima Turopolja, uz bogatu ponudu specijaliteta i domaćih delicija.

Ove godine Gastro Turopolja donosi i nekoliko posebnih noviteta. Po prvi puta, na manifestaciji sudjeluju velikogorički vrtići, čiji će mališani prodavati štrudlu od jabuka koju su sami pripremili, a sav prihod bit će doniran za pomoć Ivanu. Također, ljubitelji domaćih specijaliteta imat će priliku kušati i najfiniju Turopoljsku knedlu, što je dio natjecanja koje se ove godine održava prvi put.

Dosad je prijavljeno 45 društava, a više o slatko-slanoj gastro ponudi ispričala je Maja Toth, direktorica Turističke zajednice Grada Velike Gorice:

-U suradnji s velikogoričkim vrtićima dogovorili smo da se ispeče jedna velika porcija štrudli od jabuka. U tu su se u akciju uključili dječji vrtići Žirek, Ciciban i Gorica, a jabuke će donirati naš OPG Grgar iz Čiča, a sama štrudla će se prodavati po simboličnim cijenama, također sredstva će ići za rehabilitaciju našeg Ivana. Izviđači iz cijele Hrvatske kuhat će gulaš, a sudjelovat će i naši učenici iz Strukovne škole koji se školuju za kuhare i konobare koji će peći palačinke, fritule i gulaš. Ono što je sasvim novo, prvi puta u sklopu Gastro Turopolja u subotu imamo naticanje u pripremanju domaćih turopoljskih knedlica od šljiva. Za prvu godinu hrabro su se odvažila tri društva žena iz Kozjače, Buševca i Rakitovca koja će sudjelovati u ovom natjecanju. Održat će se i 2. Festival ekološke proizvodnje, u suradnji s Udruženjem obrtnika održat će se Gospodarski sajam, Velikogorički dani meda. Prijepodne će nam se pridružiti i Aktivna Hrvatska koja će u parku imati vježbanje na otvorenom za sve one koji vole zdravi život i jutarnje vježbanje. Sve će ovo pratiti cjelodnevni program na pozornici. Za nedjelju tradicionalni Gastro, bogat zabavni program, ali kako bi ta ponuda bila sadržajnija, organizirali smo radionicu pripreme roštilja koju organizira Davor Šušković, majstor roštilja. Što se tiče ugostiteljske ponude, osim vatrogasnih društava i društava žena koje se natječu u pripremanju kotlovine, bit će tu i šaran na rašljama, bit će i gulaša, a tu su i naši ugostitelji koji će malo obogatiti ponudu ovih tradicionalnih turopoljskih specijaliteta svojim delicijama. Održat će se i revija etno haljina koju nam priprema Kulturno-umjetničko društvo iz Novog Čiča.

-Gastro Turopolja nije samo prilika za uživanje u delicijama naše domaće kuhinje, već platforma kroz koju promičemo našu kulturnu baštinu, vrijednosti lokalne zajednice i podržavamo naše domaće lokalne obrtnike i poljoprivrednike. Ovaj događaj odavno je simbol našeg grada, iznimno me veseli da svake godine mogu osobno svjedočiti sve većem broju posjetitelja kako iz Velike Gorice, Turopolja, tako iz obližnjega grada Zagreba i okolnih sredina, što samo govori dovoljno o tome da je kvaliteta svake godine sve veća i da je taj događaj sve primamljiviji svima onima koji žele provesti ugodno nedjeljno popodne u druženju i ukusnoj hrani. Ono što nas posebno čini radosnima je da cijeli program prati i humanitarna akcija 12. igrač kojoj je cilj prikupiti sredstva za našeg sugrađanina Ivana. Manifestacija nudi uistinu puno, 13 velikogoričkih restorana priprema posebne jelovnike, očekuje nas i Dječji gastro na kojem će najmlađi pokazati svoje kulinarske vještine, uz podršku cijele zajednice, te će nedjelja donijeti veliki završetak – tradicionalni ručak na otvorenom u našem Parku Plemenite općine Turopolje. Pozivam sve da dođu i podrže naš Gastro – poručio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Ovaj bogat program potvrđuje da je Gastro Turopolja puno više od sajma hrane – to je događaj koji ujedinjuje cijelu zajednicu kroz gastronomiju, tradiciju i humanitarnu akciju, stvarajući nezaboravna iskustva i trenutke za sve generacije.

Objava 23. GASTRO TUROPOLJA Od petka do nedjelje uživajte u bogatoj domaćoj slatko-slanoj ponudi! pojavila se prvi puta na V'Gradu.