Prijava

Vaša prijava

Inspirirajuće predstave i predavanja u POU povodom Međunarodnog dana bijelog štapa

['međunarodni dan bijelog štapa', 'pou vg', 'pučko otvoreno učilište']

U cilju upoznavanja šire javnosti s problematikom slijepih i slabovidnih osoba, 15. 10. obilježava se Međunarodni dan bijelog štapa. Bijeli štap kao pomagalo omogućuje lakše kretanje slijepim i slabovidnim osobama, ali prvenstveno je simbol njihove samostalnosti i nezavisnosti. U Hrvatskoj se ovaj Dan obilježava od 1996., a tome se redovito pridružuje i POUVG koje i inače u svoje kulturne i edukativne programe nastoji uključivati ranjive skupine.

Ove godine u obilježavanju sudjeluju Kazalište Novi život s predstavom “Varijacije”, svestrani planinar Feručo Lazarić iz Sentvičenta, pijanist Darko Žuk i Scena Gorica s predstavom „Žene na rubu”  tijekom čije izvedbe će biti osigurana naracija audiodeskripcije uživo kao pomoć i podrška slijepim i slabovidnim osobama.

Tematske predstave, edukacije i filmovi 

Prijašnjih godina organizirane su prigodne projekcije filmova, predavanja, gostujuće kazališne predstave s osiguranom naracijom audiodeskripcije uživo kao pomoć i podrška slijepim i slabovidnim osobama, a Biblioteka Albatros je svoju prvu zvučnu knjigu snimljenu na sticku darovala Hrvatskoj knjižnici za slijepe kako bi bila dostupno njezinim korisnicima.

Foto: POU VG

Ove godine Učilište će Međunarodni dan bijelog štapa obilježiti od 14. do 17. listopada. Tjedan se otvara u ponedjeljak, 14. 10., u 19:30 h, gostovanjem Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“ koje na pozornicu Dvorane Gorica dolazi s predstavom „Varijacije“. Inspirirana slavnim „Stilskim vježbama“ na duhovit način prikazuje jedan neobičan susret osobe s albinizmom i mladog trepera u tramvaju broj četrnaest, predstava je organizirana za velikogoričke srednjoškolce.

U utorak, 15. 10., u 17:00 h, u Gradskoj vijećnici POUVG-a putopisnim predavanjem „Život je lijep i kad si slijep“, predstavit će se svestrani planinar Feručo Lazarić iz Sentvičenta koji nikako nije želio da mu sljepoća bude prepreka za sadržajan, aktivan i zanimljiv život.  Osim planinarenju, posvetio se jahanju, vožnji tandem-bicikla, skijanju, trčanju, pjevanju, sviranju gitare i plesu.

Svoj obol Danu slijepih i slabovidnih dala je i Scena Gorica s predstavom „Žene na rubu“ u režiji Maria Kovača. Crnohumorno i kirurški precizno secira nezahvalnu poziciju žene u suvremenom društvu, a na repertoaru je u srijedu, 16. 10. u 20:00 h. Tijekom izvedbe bit će osigurana naracija audiodeskripcije uživo kao pomoć i podrška slijepim i slabovidnim osobama.

Foto: POU VG

Koncertom pod nazivom „Progledaj kroz glazbu“ završavamo program povodom Međunarodnog dana bijelog štapa. Nastupit će pijanist Darko Žuk. Iako je prošao put od škole za slijepu djecu do diplome na Muzičkoj akademiji suvišno je u njegovoj biografiji spominjati petpostotni vid jer njegovo je sviranje u prvom redu glazbeničko i umjetničko čudo.

Koncert ovog osebujnog pijanista bit će 17. listopada u Vijećnici POUVG-a, s početkom u 19:00 h. Zahvalan svom životnom i vjernom prijatelju: instrumentu s kojim postiže i ono što većina smatra nemogućom misijom prof. Darko Žuk oduševit će vas zasigurno svojom tehnikom iz koje izvire radost kada se njegovi prsti rastrčavaju po čitavoj klavijaturi u suludo teškim pasažama. Ulaz je besplatan.

Objava Inspirirajuće predstave i predavanja u POU povodom Međunarodnog dana bijelog štapa pojavila se prvi puta na V'Gradu.